SpektarVesti

Šef Vagnera: U Ukrajini će se boriti zatvorenici ili vaša deca

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, zloglasne ruske vojne kompanije, prokomentarisao je viralni video na kojem se vidi kako pokušava da regrutuje zatvorenike za rat u Ukrajini, prenosi index.hr.

Prigožinovo obraćanje zatvorenicima s ruskog na engleski preveo je novinar The Wall Street Journala Jaroslav Trofimov. 

“Po prvi put pojavio se snimak Prigožinovog regrutovanja za Vagner u ruskom zatvoru. Potpuno ludo. ‘Niko ne ide natrag iza rešetaka. Ako odslužite šest mjeseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubićemo vas sami'”, napisao je Trofimov na Twitteru prevodeći Prigožinove reči.

Uslovi: Nema dezertiranja, nema pljačke, alkohola ni droge, nema “seksualnih kontakata”

Prigožinova ponuda ruskim zatvorenicima, zabeležena na snimku, sadrži nekoliko uslova. “Prvi greh je dezertiranje. Niko se ne povlači, niko se ne predaje, niko ne sme biti zarobljen. Tokom obuke ćemo vam reći o dve bombe koje morate imati sa sobom ako vas zarobe”, govori Prigožin.

Prihvate li odlazak u rat, zatvorenici se ne smeju drogirati ni konzumirati alkohol te se moraju suzdržati od pljačkanja i, kako je rekao Prigožin, “seksualnih kontakata s lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima”. 

Prigožin je zagovarao je ideju slanja zatvorenika u Ukrajinu, rekavši u govoru da oni koji ne žele da šalju zatvorenike treba da umesto nijh pošalju svoju decu.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama nakon što je video regrutacije zatvorenika postao viralan, Prigožin je rekao da bi, da je on u zatvoru, “sanjao o priključivanju Vagneru kako bi otplatio dug svojoj zemlji”.

Prigožin je poručio Rusima koji se protive slanju zarobljenika u Ukrajinu: “To će biti ili privatne vojne kompanije ili zatvorenici ili vaše deca. Vi odlučujete sami.”

Međutim, Prigožin nije potvrdio da je snimak originalan. BBC je, s druge strane, saopštio da je potvrđena autentičnost snimka.