VestiŽivot

SAVETI ZA ODRŽAVANJE ŽIVOTNOG PROSTORA: Do urednog stana u nekoliko koraka

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko je truda potrebno da kuća u svakom trenutku bude tip-top sređena i čista?

Uz sve svakodnevne obaveze, od kupovine, kuvanja, odlaska na posao, brige o deci.., verovatno vam se čini da je zapravo nemoguće da vaš stan/kuća u svakom trenutku izgleda besprekorno. Ali to je moguće, i te kako, uz “jednostavne” trikove.

Sklanjajte stvari u hodu

Domovi nam najčešće izgledaju pretrpano i neuredno zbog toga što razne predmete ostavljamo gde nam to padne na pamet. Ali, ako bismo, dok se krećemo po kući, usput pokupili sve ono što leži tamo gde mu nije mesto i vratili tamo gde pripada, haosa u domu ne bi bilo.

Sudove operite odmah posle obroka

Ako operete sudove odmah nakon obroka ne samo da će vaš dom biti uredan, već ćete na taj način sprečiti da se u kuhinji “nastane” neprijatni mirisi kojih biste se, kasnije, teško oslobodili.

Važan je plan

Čišćenjem kuće s vremena na vreme naš životni prostor postaje ne samo uredan, već i oaza zdravlja. Zato nemojte da dozvolite da deluje zapušteno. Bilo bi dobro da vam njegovo pospremanje preraste u rutinu. Na primer, odredite dan i vreme kada ćete, u toku nedelje, tome posvetiti vreme. Ne mora to biti rigorozan plan od koga se ne može povremeno odstupiti, ali je bitno da ga imate.

Svakog dana raspremite krevet

Ovo nije samo sjajan savet za održavanje uredne spavaće sobe, pa i celog stana, već i odličan način da započnete jutro. Na mentalnom planu, osećaćete se kao da ste tog dana ispunili prvi zadatak koji ste sebi postavili.

Držite se “ograničenih” celina

Kada stvari ili nameštaj iz jedne prostorije “zakorače” u drugu, nered je sasvim izvestan! Zato, da bi kuća uvek bila čista, odredite prostor za svaku stvar ili komad nameštaja koji posedujete. Recimo, stolica uvek treba da ostane u svom prostoru, odeća ili kuhinjski pribor u delovima koje ste za to opredelili…

I nemojte da odstupate od ovoga. Za održavanje čistoće doma potrebno vam je samo malo samodiscipline!

magazin.novosti.rs