VestiŽivot

Saveti koji će vam koristiti na PLAŽI: Ovih 7 strvari nikako ne treba da radite

Povremeno mazanje kremom sa zaštitnim faktorom uopšte nije dovoljno da se u potpunosti zaštitite od dejstva sve jačeg sunca.

Mnogi rade upravo ove stvari i debelo greše – evo šta ne smete nikako sebi da dozvolite kad odlučite da se predate čarima sunca na moru, uz reku ili bazen:

Ne smete prvi put da nanosite kremu za sunčanje na plaži: Krema za sunčanje nanosi se 15 do 30 minuta pre izlaska na sunce i odlaska na plažu.

Ne smete da ostavljate kremu na suncu: Visoka temperatura može da promeni formulu kreme ili mleka za sunčanje i tako ih učini manje delotvornom. Držite ih uvek u torbi koju nosite na plažu, ili ih prekrijte peškirom, majicom…

Ne smete 100 posto da se pouzdate u zaštitni faktor koji, prema uputstvu, sadrži vaša šminka: Neophodna vam je prava zaštita, sredstva za ulepšavanje ne sadrže je u dovoljnoj meri.

Ne smete da se izležavate na suncu kada pocrnite: Bronzani ten ne štiti nikoga od štetnog sunčevog zračenja, morate i u ovom slučaju da nanosite zaštitnu kremu ili mleko na kožu u pravilnim vremenskim intervalima.

Ne smete pre dolaska na plažu (ili na samoj plaži) da nanosite proizvode koji imaju anti-age sastojke ili one protiv bubuljica: U kombinaciji sa suncem, agresivne kiseline koje se nalaze u kremama i gelovima za lice mogu da učine kožu veoma osetljivom.

Da biste izbegli probleme, pre odlaska na sunčanje smete da upotrebite samo hidratantne kreme.

Ne smete da ostavljate flašicu sa vodom na suncu: Flašice s vodom ostavljene da satima stoje na suncu oslobađaju hemikalije iz plastike.

Nećete, naravno, od toga umreti, ali nema stručnjaka koji ne upozorava da nije zdravo unositi ih u organizam. Nikad se ne zna, pa ih svaki put držite u hladu, pokrijte odećom ili stavite u torbu.

Ne smete da jedete ili cedite citruse na suncu: Iako su veoma zdrave i sadrže veliku količinu vitamina C, ove voćke koje mnogi nose na plažu, a posebno limun kojeg najčešće cede deci, mogu u kombinaciji sa suncem dovesti do hemijske reakcije i gadnog osipa.

magazin.novosti.rs