Spektar Vesti

“Samostalna Republika Srpska bi za tri godine bila u EU”

foto: prntscr/YT/N1

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da bi Republika Srpska kao samostalna država za tri godine ispunila sve zahteve koje je postavila EU i postala njena nova članica.

“Najefikasniji put ka EU je da se podelimo i da samostalno ispunjavamo uslove za članstvo”, ocenio je Dodik u intervjuu za novinsku agenciju ANA-MPA, prenosi portal RTRS.

On je izrazio žaljenje što Evropa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, ocenivši da niko ne želi da vidi da je BiH propala i da se održava još samo, kako je rekao, “na infuziji međunarodnog faktora”.

Dodik je rekao da se, nakon što BiH, uz sav pritisak međunarodne zajednice, nije uspela da zaživi kao država, postavlja logično pitanje da li je došlo vreme za mirno razdruživanje.

Kada je reč o non-pejperu koji predviđa promenu granica na Balkanu, Dodik je rekao da nije video taj dokument, već samo medijske izveštaje o njemu, niti zna ko je autor, ali da zna da u evropskim prestonicama govore o tim pitanjima.

“Dejtonskim sporazumom smo se razgraničili, granica između Federacije BiH i Republike Srpske je uspostavljena, više od 70 odsto nadležnosti, bitnih za život građana su već u entitetima, zašto onda da se održava iluzija o BiH koju niko u ovom obliku ne želi”, smatra Dodik.

On je dodao da, sa druge strane, postoji pitanje Kosova i Metohije i postavio pitanje kako je neko zamislio da tzv. Kosovu dodeli status države, otimajući zemlju od Srbije, a da Republika Srpska, vlasnik svoje teritorije, mora da ostane u BiH.

“Politika dvostrukih standarda na tako malom području, bojim se, ne može biti održiva”, ukazao je Dodik a preneo Tanjug.

Na pitanje kakve bi bile posledice takve promene granice i da li bi to moglo da dovede do sukoba, Dodik je naglasio da neko vrlo tendenciozno pokušava da svu priču stavi u kontekst potencijalnih sukoba, za koje tvrdi da su nemogući.

– Uzmimo samo BiH kao primjer. U BiH su stacionirane međunarodne vojne snage i ona je praktično okružena NATO članicama. U samoj BiH ne postoji mogućnost za takve sukobe, znači oni bi teoretski mogli doći samo spolja. Zar iko vjeruje da bi NATO dozvolio takav sukob? Јa ne vjerujem da bi, niti vjerujem da bi eventualna promjena granica rezultirala sukobom, iako su, ponavljam, granice između entiteta već utvrđene, BiH je već podijeljena iznutra. Zato i pozivam na dijalog. Ne bi mi bili prvi geografski prostor gdje se u miru dogovaralo o granicama. Ne vidim mogućnost da se na bilo kom dijelu Balkana desi sukob, nikome nije do rata, još su svježa sjećanja na teške devedesete godine prošlog vijeka – pojasnio je Dodik, prenosi RTRS.