SpektarVesti

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Par minuta nakon ponoći američki ambasador u Prištini javno je saopštio da je od kosovske vlade zatražio da odluku o primeni kazni odloži za još 48 sati kako bi se Evropskoj uniji i SAD-u dozvolio da se dalje angažuju sa stranama da bi se pronašlo rešenje.

Istovremeno, SAD su zabrinute zbog toga što lideri Kosova i Srbije danas nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum o trenutnoj krizi na Kosovu.

Iako je izjava zavedena sa datumom 21. novembar, Hovenijer ju je objavio na svom Tviter nalogu neposredno nakon ponoći.

Prema dosadašnjim najavama kosovskih zvaničnika, za manje od osam sati započeće se sa primenom druge faze odluke kosovske vlade o uklanjanju srpskih tablica do 21. aprila. U pitanju je kažnjavanje vozača koji upravljaju vozilima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu.

To su mahom tablice KM kojih ima oko 9.000. Srbi su do sada zajedno sa Beogradom odbijali da uklone ove tablice.

Listom visoki američki zvaničnici od Kurtija tokom najnovije krize sa tablicama zahtevaju da se odluka o uklanjanju srpskih tablica na Kosovu i registraciji svih vozila na RKS, koju inače podržavaju kao dogovorenu u Briselu, odloži za narednih 10 meseci, ali da se odmah započnu razgovori o formiranju ZSO. Upravo su to i Srbi zatražili (uz ukidanje odluke o tablicama) napuštajući u novembru skoro sve kosovske institucije.

I dok su razgovori u prepodnevnim satima propali u Briselu, nastavilo se sa kriznom diplomatijom uz novi skok tenzija na terenu.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, u današnjem obraćanju.

U Prištini su teškim rečima najviši zvaničnici dočekali Boreljeve prozivke. Večeras se javnosti obratilla kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je teško optužila Borelja za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Listom su se oglašavali i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR kosovskom ministru unutrašnjih poslovam sa kojim se satao večeras. Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, potvrdio je ranije večeras srpski predsednik koji im je poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i da se protestuje „mirno i demokratski“.

KoSSev