SpektarVesti

SAD isporučuju Ukrajini novu vojnu pomoć od 675 miliona dolara

SAD će isporučiti Ukrajini novu vojnu pomoć u vrednosti od 675 miliona dolara, objavio je ministar odbrane Lojd Ostin.

„Danas konstatujemo očigledan uspeh naših zajedničkih napora na bojnom polju“, rekao je Ostin otvarajući u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, novi sastanak saveznika Ukrajine, namenjen dogovaranju o vojnoj pomoći Kijevu.

Saveznici Kijeva sastaju se danas u Nemačkoj da nastave usaglašavanje vojne pomoći Ukrajini koja od prošle nedelje vodi kontraofanzivu na jugu zemlje da izbaci ruske snage.

Peti sastanak Kontakt grupe o ukrajinskoj odbrani, koji se održava na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina u američkoj bazi Ramštajn, na zapadu Nemačke, treba da pokaže „jedinstvo i solidarnost“ saveznika Ukrajine, rekao je uoči sastanka načelnik generalštaba vojske SAD general Mark Mili.

Predstavnici više od 40 zemalja i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovaraće, između ostalog, o izazovima koji sukob stvara oko proizvodnje oružja.

„Potrošnja municije je vrlo velika u ovom ratu u Ukrajini. Cilj je da se pokuša da se utvrde potrebe, tražnja i zatim da se to poredi sa ponudom, kakve su zalihe zemlaja ili šta industrija odbrane može da proizvede“, rekao je Mili novinarima u avionu na putu u Nemačku iz Vašingtona.

Artiljerija je odlučujuća u ovom sukobu. Ukrajinska i ruska vojska vode rat upotrebom velikih količina municije, i zalihe su presudne.

Ukrajina od prošle nedelje vodi kontraofanzivu na jugu zemlje i predsednik Volodimir Zelenski je više puta rekao da želi da povrati sve oblasti pod ruskom okupacijom, uključujući Krim, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

On je sinoć rekao da je u Harkovksoj oblasti povraćeno više mesta, ne navodeći koja.

Ukrajina je iscrpla svo svoje naoružanje ruske proizvodnje i njena odbrana je sada potpuno zavisna od zapadne vojne pomoći.

S druge strane, Rusija se okrenula Severnoj Koreji za kupovinu veliki količina raketa i artijerijskih projektila, prema navodu iz Vašingtona.

SAD, koje su prvi snabdevač vojne pomoći Ukrajini, do sada su obećale da će obezbediti razno oružje u vrednosti od 13,5 milijardi dolara, medju kojim su protivtenkovske rakete Džavelin, artiljerijska orudja i projektili koji su u skladu sa artiljerijskim sistemima NATO.

N1