SpektarVesti

Ruska upotreba iranskih dronova je zastrašujuća

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je upotrebu iranskih dronova od strane ruskih snaga “zastrašujućom” i dodao da SAD i njihovi saveznici hoće da spreče tu isporuku oružja.

Upotreba tih dronova za „ubijanje ukrajinskih civila i uništavanje infrastrukture od koje zavise“ je „zastrašujuća“, rekao je američki državni sekretar prilikom posete Otavi. SAD, Kanada i njihovi saveznici rade zajedno da osude, odvrate i spreče Iran da isporučuje to oružje, dodao je on.

Kijev i njegovi zapadni saveznici više puta su optužili Moskvu da upotrebljava dronove iranske proizvodnje u napadima protiv Ukrajine poslednjih nedelja. Ukrajina je potvrdila da je oko 400 iranskih dronova već upotrebljeno protiv ukrajinskog civilnog stanovništva, i da je Moskva poručila oko 2000.

Teheran je odbacio te optužbe.

„Kada bi nama bilo jasno da je Rusija upotrebila iranske dronove protiv Ukrajine mi svakako ne bi bili ravnodušni prema tom pitanju“ rekao je ove nedelje šef iranske diplomatije Hosein Amir Abdolahijan.

SAD, Velika Britanija i EU već su uveli sankcije Iranu o pitanju dronova.

Izraelski predsednik Isak Hercog u utorak je prihvatio da sa SAD deli informacije koje pokazuju, prema izraelskim obaveštajnim podacima, da se iranski dronovi koriste u ratu u Ukrajini.

N1