SpektarVesti

Rusija: Ukrajina da se obaveže

Ruska vojska saopštila je da od Ukrajine želi da se obaveže da neće koristiti koridor za izvoz žitarica u vojne svrhe, posle napada na njenu flotu u crnomorskom poluostrvu Krim i prekida sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.

„Ne može biti govora o garantovanju bezbednosti u toj zoni dok Ukrajina ne preuzme dodatne obaveze da neće koristiti taj put u vojne svrhe“, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je pozvalo UN, garant sporazuma o izvozu žitarica potpisanog u julu, da pomognu kako bi se od Ukrajine dobile garancije da neće koristiti „humanitarni koridor i ukrajinske luke namenjene za izvoz poljoprivrednih proizvoda za neprijateljska dela protiv Rusije“.

Ruske vlasti saopštile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Ta blokada je izazvala skok cena hrane i izazvala strah od gladi.

N1