Spektar Vesti

RUSI U NEVERICI: Turske jedinice umešane u napad na rusku bazu u Siriji

Ruski mediji intenzivno izveštavaju da je turska vojska umešana u vazdušni napad na rusku vazduhoplovnu bazu u regionu Latakije, u Siriji – Hmejmim.

Kako se navodi, ruska vojna obaveštajna služba pokrenula je istragu o vazdušnom napadu. Prema navodima sa terena, turske i proturske jedinice napale su rusku vazduhoplovnu bazu raketama iz turskih kompleksa TRG-300 Kasirga. Ovaj turski raketni sistem ima domet do 120 km.

Prema drugim izveštajima sa terena, malo pre napada na rusku vojnu bazu, ruske trupe su primetile bespilotne letelice u tom području. Stručnjaci kažu da su to bili dronovi turske vojne obaveštajne službe.

Vazdušni napad na rusku vojnu bazu u Siriji izveden je 9. februara, ali informacije su dospele u medije tek 11. februara. Ruska vojna obaveštajna služba saopštila je da je napad počeo u 19:45 časova, prema moskovskom vremenu. Na bazi nema oštećenja, jer su se PVO sistemi u tom području aktivirali, presreli i oborili sve ispaljene rakete.

Ubrzo nakon napada, ruske i sirijske vazdušne snage izvele su velike vazdušne napade na položaje džihadista u području Tahrira. Vojni stručnjaci smatraju da je napad na ruske vazduhoplovne baze bio razlog ruskog povratnog napada.

Kasno uveče, 9. februara i rano ujutro, 10. februara, Sirijska arapska vojska i ruske vazduhoplovne snage pokrenule su kolosalni raketni napad u blizini grada Tarkin, u Siriji.

Prema izvorima sa terena, ruske i sirijske jedinice pogodile su turski konvoj koji je pokušavao da transportuje naftne kamione iz Sirije u Tursku. Proturske lokalne milicije čuvale su konvoj.

Izvor tvrdi da Sirijci koriste ruski raketni sistem Tochka. Sudeći prema dostavljenim snimcima, šteta je ogromna i uključuje kamione za transport nafte i vojnu opremu.

Ne izveštava se da li je vojna oprema u vlasništvu turske vojske, ili organizatora konvoja. Postoje i izveštaji o žrtvama – 28 ubijenih proturskih vojnika i još desetine ranjenih.

Da podsetimo, ovo je četvrti takav raketni napad na ovom području od početka ove godine. Sva četiri napada uključivala su pokušaj prevoza krijumčarene nafte.

Webtribune