SpektarVesti

RAT U UKRAJINI: Zelenski tvrdi da su Ukrajinci zauzeli više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti

Zelenski je tokom video obraćanja rekao da ukrajinske snage “uspešno nastavljaju aktivna dejstva u nekoliko oblasti”

Ukrajinske snage zauzele su više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti tokom kontraofanzive protiv Rusije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Šef administracije u oblasti Harkov, koju podržava Rusija, Vitalij Gančev priznao je ranije danas da je napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo “veoma oštro i brzo” i da su ukrajinske snage ponovo zauzele brojna naselja.

Rusija prebacuje teško naoružanje u oblast Harkova

Ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova, a na tom području vode se intenzivne borbe sa ukrajinskim trupama koje su 7. septembra krenule u kontraofanzivu, javlja RIA Novosti.

TOS-1A su dizajnirani da uništavaju ljudstvo, opremu i utvrđenja termobaričkom municijom kalibra 220 mm, od koje se ne možete sakriti u zemunicama, napominje ruska agencija.

Ministarstvo odbrane prethodno je objavilo snimke prebacivanja trupa i opreme, odnosno višecevnih raketnih sistema (MLRS) Uragan, vojnih kamiona KamAZ, artiljerijskih oruđa Msta i borbenih vozila pešadije.

Ruski adminstrator Harkova Vitalij Gančev priznao je ranije danas da je napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo “veoma oštro i brzo” i da su ukrajinske snage ponovo zauzele brojna naselja.

Društvene mreže pišu da je zarobljen ruski general

Fotografije i video snimak koji se dele na društvenim mrežama Tviteru i Telegramu navodno prikazuju 53-godišnjeg general-pukovnika Andreja Sičevoja među grupom zarobljenih ruskih vojnika.

Fotografije i video snimak koji se dele na Tviteru i Telegramu navodno prikazuju 53-godišnjeg general-pukovnika Andreja Sičevoja među grupoom zarobljenih ruskih vojnika, a jedan korisnik društvenih mreža navodi da se situacija odvila u blizini Balaklije, u regiji Harkov, gradu koji su uz još desetak mesta ukrajinske snage oslobodile nakon višemesečne ruske okupacije.

Mnogi koji su pregledali snimke primetili su da je jedan od zarobljenih pripadnika ruskih snaga, navodno zarobljen u uniformi potpukovnika, jako sličan Sičevoju, kada se uporedi s ranijim fotografijama general-pukovnika, kako prenosi Newsweek. Takve su se spekulacije počele javljati u četvrtak.

Televizija Nexta objavila je na Tviteru fotografiju navodnog generala pored ranije fotografije Sičevoja u njegovoj odori.

novosti, foto: prntscr/The Telegraph