EkonomijaVesti

Rast BDP po predviđanjima do kraja godine 3,5 odsto

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) danas je ocenio da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo da bude završena rastom BDP od 3,5 odsto.

Na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je rečeno i da „tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije“, saopštila je Vlada Srbije.

„Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. vrlo solidna“, dodaje se u saopštenju.

Na sednici su, kako je navedeno, analizirani rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. koji utiču na BDP, a sagledana je i aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani su koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

Analizirana je situacija u svetu i Evropi u sektoru energetike, i kako je navedeno, posebno je razmotreno stanje i mere koje je u Srbiji neophodno preduzeti „kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice“.

Na sednici je zaključeno i da je potrebno oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije koje bi u što kraćem periodu pripremile predloge za uštedu struje.

Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju, da je potrebno „razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži“.

N1