SpektarVesti

Rajna na istorijskom minimumu

Uporna suša obara vodostaj nemačkih reka, pa je Rajna kod Emeriha pala na istorijski minimum od četiri centimetra, navodi nacionalna uprava za plovne puteve i brodarstvo.

Prethodni rekord od sedam centimetara na tom mestu, pred nemačkom granicom sa Holandijom, zabeležen je krajem oktobra 2018.

Vodostaj, naravno, nije isto što dubina plovnog puta duž reke, koji je sada u Emerihu na 180 centimetara. Rajna je, inače, važna arterije evropskog rečnog brodarstva.

Pritom, očekuje se dalje povlačenje vodostaja u utorak popodne reka bi na mestu merenja mogla da presuši. Nekoliko kilometara uzvodno, u Resu, gradski trajekt je morao da stane zbog nedovoljne dubine vode.

Rajna je kod Kelna u ponedeljak ujutro bila na 76 cm, sedam centimetara iznad rekorda, a kod Diseldorfa 34 cm, 11 iznad rekordno niske mere.

„Voda će se povlačiti sve dok ne padne kiša,“ rekao je za dpa u nedelju portparol rajnske uprave za vodotokove i pomorstvo.

Neuobičajeno je da vodostaj tako nisko padne ovako rano. Stručnjaci očekuju da kiša i oluje iduće sedmice podignu vodostaj reka.

N1