Korona virus Spektar Vesti

Radovanović: Realno je da kod nas umire između 120 i 150 ljudi dnevno

Trenutna epidemiološka situacija je na „granici katastrofalne“, za to bi neko iz vlasti morao da snosi odgovornost, izjavio je za N1 epidemolog, Zoran Radovanović.

Kaže da je trebalo mere osmisliti i primeniti kada je talas krenuo uzlaznom linijom, a da danas nije vreme za mere, već za „plakanje, očaj i pitanje odgovornosti“. Ovaj doktor smatra da su lažirani podaci, te ujedno tvrdi da je realno da na dnevnom nivou umire između 120 i 150 ljudi.

„Jasno je da je prošle godine preminulo 10.356 osoba, a ne 3.250, to je trostruka razlika. Kako sada može da bude manje od 9.000? To je i potcenjivanje građanstva i zdravog razuma. To je ono što je mnoge moje kolege najviše povredilo“, kazao je Radovanović za N1.

Dnevni broj preminulih u Srbiji se prema zvaničnim podacima već danima kreće malo iznad 50.

Posebna sramota krivotvorenje podataka

„Postoje zemlje koje su sto puta, hiljadu puta bolje prošle od nas. I to što su oni radili, to piše u udžbenicima. A mi nismo. To su uglavnom zemlje dalekog istoka… Kada primenite optimalne protivepidemijske mere, onda ostatak populacije mirno živi i radi. I nema razloga da ekonomija strada. Tako da je ta dilema zdravlje ili ekonomija lažna“, kaže gost N1.

Smatra da je „posebna sramota krivotvorenje podataka“.

Srbija donira Ugandi 40.000 vakcina Astrazeneka

Ministar spoljnih poslova, Srbije Nikola Selaković potpisao je na sastanku na marginama skupa posvećenog 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja sa ministrom spoljnih poslova Ugande Džedžeom Odongom Abubakarom ugovor kojim Srbija donira ovoj zemlji 40.000 vakcina kompanije Astrazeneka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sagovornici su ukazali da su politički odnosi Srbije i Ugande tradicionalno prijateljski i dobri i istakli da sećanje na ulogu SFRJ u periodu antikolonijalne borbe i dalje predstavlja jedan od pozitivnih temelja na kojem se baziraju savremeni odnosi dve zemlje, navodi se u saopštenju.  (KoSSev, foto: prntscr/N1)