SpektarVesti

Putin pripaja četiri ukrajinska regiona Rusiji, slavlje zakazano u Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin dekretom je priznao nezavisnost još dva ukrajinska regiona, Hersona i Zaporožja, a u Kremlju je počela svečana ceremonija na kojoj će biti potpisana dokumenta kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji, čime će zvanično biti proglašena aneksija delova Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kojem će se doneti “bitne odluke”, kao reakcija na planove Rusije da pripoji četiri ukrajinske regiona, rekao je u ukrajinski zvaničnik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je dan ranije da će Putin dokumente o aneksiji potpisati u prisustvu čelnika četiri regiona koje je imenovala Moskva. Za večeras je planiran koncert na Crvenom trgu.

Vladimir Putin je u četvrtak uveče potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporožja kao nezavisnih država što je preduslov da regioni podnesu zahtev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Lugansk i Donjeck Putin je već priznao kao nezavisne države u februaru u vreme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

U regijama Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson prošle nedelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto podrške otcepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u februaru.

Njihovo uključivanje u rusku teritoriju označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomesečnom ratu.

N1