Spektar Vesti

Putin: Divlji kapitalizam je neprihvatljiv jer vodi ka uništenju društva – moguća nacionalizacija

Divlji kapitalizam je nedopustiv jer vodi ka uništenju društva, države i biznisa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, preneli su agencija Anadolija i Sputnjik.

Putin je održao telekonferenciju na kojoj je sa zvaničnicima Rusije komentarisao aktuelnu ekonomsku situaciju.

„Normalni savremeni preduzetnik shvata da je neobuzdano izvlačenje profita, tako ogoljeni, divlji kapitalizam, bez brige o ljudima, radnicima apsolutno nedopustiv, jer na kraju vodi ka uništenju društva, države i samog biznisa“, rekao je Putin na ceremoniji potpisivanja sporazuma između ruskih sindikata i poslodavaca i vlade za period 2021-2023. godina.

On je dodao da oni koji ne brinu o radnicima „pucaju sebi u nogu ili u glavu“.

Naglasivši da je prioritet Rusije da do kraja ove godine konsoliduje sektor zapošljavanja ljudi, Putin je kazao da do kraja godine želi stopu zaposlenosti da vrati na nivo iz 2019. godine, odnosno na nivo na kojem je bila pre pandemije kovid-19.

„O tome vlada vodi stalne konsultacije. Rešenje tog problema prvenstveno zavisi od investicija, povećanja trgovine i investiranja kapitala“, izjavio je Putin.

Putin tvdi da ruska vlada raspolaže s dovoljno sredstava za investicije.

„Država će osigurati podršku poslodavcima koji budu zapošljavali ljude koji su tokom pandemije ostali bez posla. Tim poslodavcima će u određenoj meri biti data određena sredstva za plate za novozaposlene“, kazao je Putin.

Tom prilikom, ruski lider nije isključio mogućnost nacionalizacije preduzeća u slučaju da oni ne ispunjavaju državne narudžbine u vojnoj sferi.

„Ako vlasnici ne mogu da se nose sa tekućim poslovima i ne mogu da iskoriste pomoć države koja im se daje za to, takav instrument je moguć“, naglasio je predsednik.

„Sudeći po informacijama koje dobijam, uoči priprema za sastanak (sa vojnim strukturama) u Sočiju, neke kolege očigledno treba da povećaju ličnu pažnju na realizaciju narudžbina države, tim pre, što se one ritmično isplaćuju“, rekao je Putin.

Predsednik je naglasio da se dobijeni novac od države ne može prebacivati u druga preduzeća i druge poslove, preneli su Sputnjik i agencija Anadolija.