VestiŽivot

Psi ovakva ponašanja vlasnika ne vole: Da li ih grlimo previše?

Glavni razlog tome je što ne govorimo istim jezikom i što se vrlo lako može dogoditi da niste ni svesni da radite neke stvari, koje vaš ljubimac ne podnosi. Da situacija bude još gora, stvari koje iritiraju pse se znatno razlikuju od onih koje nerviraju ljude.

Čak i najležerniji pas će mrzeti neke oblike ljudskog ponašanja, ali će ih tolerisati samo zato što vas voli. Iako je sasvim logično da psi ne vole odlaske kod veterinara i sečenje noktiju na primer, ima i drugih stvari koje su na njihovoj listi neomiljenih.

Šta psi ne vole?

Grljenje

Iako je zaista teško odoleti i ne zagrliti psa naročito ako je bio tako poslušan tokom treninga, realnost je takva da psi ne vole zagrljaje. Stavljanje ruku oko psećeg vrata ili tela, on može smatrati pretnjom naročito ako to dolazi od strane nekog koga dovoljno ne poznaje. Većina pasa međutim toleriše nežne zagrljaje od strane svojih vlasnika, ali to ne znači da im se sviđaju, zato nemojte da preterujete.

Ugrožavanje ličnog prostora

Baš kao što ne vole grljenje, psi nisu ljubitelji ni bliskog kontakta licem u lice s ljudima. Oni zaista ne vole kada im ugrožavate njihov lični prostor. Izbegavajte da stavljate ruku preko psećeg lica, kao i da mu naglo prilazite frontalno i unosite mu se u lice. Ovo je posebno važno ako vas pas ne poznaje dovoljno dobro.

Ne dozvoljavate im da istražuju okolinu

Činjenica je da psi uživaju u odlascima u šetnju. Iako im prija vežba, to nije jedini razlog. Oni šetnje koriste kako bi istražili svoju okolinu. Dok većina ljudi svet oko sebe istražuje prvenstveno očima, psi to rade uz pomoć nosa. Ako požurujete svog ljubimca u toku šetnje i ne dozvoljavate mu da zastane, onjuši i obeleži teritoriju, smatrajte da mu se to neće svideti.

Nedostatak rutine i pravila

Iako vam se može činiti da nije tako, ali pravila su zaista neophodna svakom psu. Ako se vaš pas ne ponaša kako bi trebalo, razlog tome je taj što ga niste naučili pravilima koja važe u vašem domu. Obuka je od velike važnosti za svakog psa i dobro uspostavljena rutina je ona koju najviše cene. To se odnosi na hranjenje i šetnje u isto vreme svakog dana.

magazin.novosti.rs