SpektarVesti

Pribićević: Situacija dramatično ozbiljna, mobilizacija znak da se konflikt širi

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević kaže da, iako je odluka ruskog predsednika o delimičnoj mobilizaciji očekivana, ona predstavlja upozorenje i jasan znak da se konflikt širi. Ovo je svakako, dodaje, najveća kriza u poslednjih 60 godina.

„Zaista je dramatičan razvoj situacije, ali duboko verujem da postoji prostor za diplomatski razgovor“, istakao je Pribićević gostujući u Dnevniku RTS.

Pribićević je izjavio da je situacija krajnje nepredvidiva i da može da ide u pravcu koji nije dobar.

„Mi se nadamo da sukob neće eskalirati do te mere i da će postojati razum i u Moskvi i u Vašingtonu i da će druge sile koje imaju uticaja uticati da sukob ne ide u tom pravcu. Očigledno je da se Rusija suočila sa problemima na terenu, front je jako veliki i broj vojnika nije bio dovoljan, a poziv vojnicima može da znači samo jedno – da se rat proširuje, što nije dobro“, naglašava Pribićević.

Zajednički imenitelj izjavama evropskih lidera je velika zabrinutost, navodi.

„Najvažniji je stav Kine, jer ona ima ogroman uticaj na Moskvu i rekao bih da je sada ključni momenat da se obave razgovori i pretpostavljam da će se voditi diplomatski dijalog između Moskve i Pekinga i Pekinga i Vašingtona. Tu je ključan razgovor Pekinga i Vašingtona da se nađe nekakvo rešenje da se ovaj konflikt zaustavi bar na ovom nivou, jer je jako opasno ako se pređe određena crta i sukob dalje eskalira. U Pekingu su svesni toga i verujem da će i u Vašingtonu shvatiti da moraju da komuniciraju sa Pekingom, ako su već razgovori sa Moskvom na izuzetno niskom nivou“, smatra Pribićević.

Kina, dodaje, nesumnjivo podržava do određene mere Rusiju, ali istovremeno pokazuje i zabrinutost.

„Ista stvar je i sa Indijom. Premijer Indije je razgovarao sa Putinom i poslao mu poruku da ovo nije vreme za rat i Moskva sigurno jako teško može da se odluči za neku dalju eskalaciju, osim ako to nije očajnički potez. Ne sme se dozvoliti nijedna strana da se skroz pritera u ćošak. Ne može ni Rusija, ni Amerika da izgube, jer, ako izgube da izgube, onda je to ono o čemu ne želimo da pričamo“, ističe Pribićević.

On navodi da je cilj referenduma u četiri oblasti da se ljudi izjasne za nezavisnost i prisajedinjenje Rusiji.

„Nakon toga, Rusija će te teritorije tretirati kao deo svoje države i svaki upad strane vojske na tu teritoriju smatraće napadom na bezbednost Rusije i sledstveno tome Rusija ima pravo i obavezu da upotrebi sve kapacitete, a to znači i one najstrašnije kojima raspolaže“, naglasio je Pribićević.

Ovo je svakako, dodaje, najveća kriza u poslednjih 60 godina, nakon Kubanske.

„Zaista je dramatičan razvoj situacije, ali duboko verujem da postoji prostor za diplomatski razgovor. I tu pre svega vidim ulogu Kine i Indije koje imaju razumevanje, ali svakako neće imati razumevanje za eskalaciju koja bi vodila upotrebi najstrašnijeg oružja“, rekao je Pribićević.

Prema njegovim rečima, interes i Kine i Indije je da sukob ne eskalira.

„Situacija je dramatično ozbiljna, jer je do kompromisa danas mnogo teže doći nego pre šest meseci, jer su udeli i SAD i Rusije strahovito povećali. Bojim se da postoji još nekoliko nedelja. Nakon referenduma, svaki prelaz ukrajinske vojske preko teritorije četiri oblasti, Rusija može smatrati kao direktno ugrožavanje svoje bezbednosti i da se mora delovati brzo diplomatski da se proba barem da se konflikt zaustavi i da se krene u ozbiljne razgovore šta bi bio kompromis koji bi zadovoljio obe strane“, zaključio je Pribićević.