SpektarVesti

Preminula Iranka koju je pretukla policija za moral jer nije pokrila kosu

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka koju je pretukla iranska policija za moral jer nije nosila hidžab, preminula je u petak nakon što je pala u komu, objavila je Aminina porodica. BBC prenosi da su tokom sahrane neke žene otkrile kosu iz protesta.

Mlada Iranka je preminula nekoliko dana nakon što ju je uhapsila policija za moral jer se navodno nije pridržavala strogih pravila pokrivanja glave. Svedoci su izjavili da je Amini pretučena dok je bila u policijskom kombiju kada je privedena u Teheranu u utorak.

Policija je odbacila optužbe, rekavši da je devojka „iznenada imala srčani problem“.

To je poslednji u nizu izveštaja o brutalnosti nad ženama od strane vlasti u Iranu poslednjih nedelja.

Porodica Mahse Amini kaže da je ona bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koji bi objasnili iznenadni problem sa srcem. Kako dodaju, obavešteni su da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja i da je pala u komu.

Teheranska policija je saopštila da je Amini uhapšena zbog „datih opravdanja i da bi se obrazovala“ o hidžabu, marami koju sve žene moraju da nose u Iranu.

Njena smrt došla je u trenutku sve češćih izveštaja o represivnim aktivnostima vlasti protiv žena, uključujući i one za koje je ocenjeno da se ne pridržavaju islamskog kodeksa odevanja, a kojima je zabranjen ulazak u vladine ustanove i banke.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, vuku ih po zemlji i na silu ih odvode.

Mnogi Iranci za takvu situaciju direktno krive vrhovnog vođu Alija Hamneija. Njegov govor iz prošlosti se ponovno deli društvenim mrežama u kojem opravdava ulogu moralne policije i insistira da pod islamskom vlašću žene moraju biti prisiljene da poštuju islamski kodeks oblačenja.

N1