SpektarVesti

“Pregovarajte sa Lavrovom, ako ne želite da pregovarate sa Šojguom”

Evropska unija bi trebalo diplomatskim putem da reši pitanje tranzita robe iz Rusije u Kalinjingrad.

U suprotnom, moraće da se suoči sa ruskom vojskom, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Vilnjus nastavlja da blokira Kalinjingrad. Iz Litvanije kažu da ne žele da prave ustupke po ovom pitanju, uprkos tome što Nemačka i EU pokušavaju da nađu izlaz iz trenutne situacije.

“Koliko razumem postupke i izjave i EU i Rusije, Evropa je saglasna da se pronađe rešenje za ovaj sukob, koje će vratiti situaciju na činjenicu da će roba ići u Kalinjingrad preko teritorije Litvanije istim putem kojim je išla ranije. Ako ne nađu diplomatsko rešenje, onda će Rusija to rešiti na drugačiji način po poznatoj formuli: pregovarajte sa Lavrovom, ako ne želite da pregovarate sa Šojguom”, rekao je Kedmi za kanal Valdman-LINE.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su juče telefonom o mogućim zajedničkim koracima u vezi sa ograničenjima prometa ruske robe u rusku enklavu Kalinjingrad, koje je uvela Litvanija preko svoje teritorije, saopštio je Kremlj.

Nema koristi od NATO

Podsećamo, Kedmi je nedavno izjavio i da bi NATO trebalo da nestane zbog svoje beskorisnosti. Kao vojna sila, on (NATO) ne predstavlja ništa, uveren je bivši obaveštajac.

“NATO je organizacija koja može samo da zakomplikuje odnose i uvuče Sjedinjene Države u sukob koji oni ne žele. NATO ne može pomoći Sjedinjenim Državama”, kazao je Jakov Kedmi za “Vojenije delo”.

Bivši obaveštajac je istakao da je potpuno besmisleno da Vašington razvija i finansira ozbiljne vojne baze Alijanse, na primer, u Norveškoj ili Finskoj, jer te evropske baze i dalje neće moći da zaštite Vašington, Njujork ili Los Anđeles od ruskog udara.

Novosti, B92, foto: prntscr/YT/AlArabiya