Putovanja Vesti

Posetite najbolje muzeje Francuske – online

Muzej Luvr, foto: pixabay

Jednom kad situacija sa pandemijom bude prošlost nadamo se da ćete biti u mogućnosti da ih posetite i uverite se u lepotu i umetnički značaj njihovih eksponata. Do tada, možete ih obići i u online turama. Donosimo vam pregled najvažnijih i najzanimljivijih muzeja Francuske po izboru sajta Travel magazin.

1. Muzej Luvr

Čuveni muzej Luvr prikazuje umetnost i skulpture renomiranih svetskih umetnika. Luvr je nesumnjivo broj 1 na našoj listi najpopularnijih muzeja u Francuskoj i jedno od mesta koja morate posetiti u Parizu. Smešten u srcu grada, na obali reke Sene, moćno zdanje muzeja Luvr prvobitno je bilo utvrđenje francuske vojske. Prostire se na 21.000 hektara, a podeljen je u različite galerije poput egipatske, orijentalne, islamske, rimske, grčke i britanske. Svaka galerija je bogata čudesnim kolekcijama slika, skulptura i predmeta iz antičke i srednjovekovne ere. Ako ste ljubitelj umetnosti, Luvr u Parizu mora da bude na vrhu vaše bucket liste.

2. Musee d’Orsay

Još jedan od čuvenih muzeja u Francuskoj, Musee de Orsay je čudesno mesto i po mnogima najbolji muzej Pariza. U njemu se nalazi bogata zbirka impresionizma ali i slika orijentalista. Ovaj muzej je restaurirani nacionalni spomenik i privlači mnoštvo ljubitelja umetnosti i istorije tokom cele godine.

3. Musee Rodin

Muzej Rodin, posvećen francuskom vajaru Ogistu Rodinu, još je jedan zanimljiv muzej u Francuskoj. Smešten u staroj palati, ovaj muzej odlikuje se umetničkim dekorom i prostranim galerijama. Zbirka sadrži čak 8000 skica i slika, 6600 skulptura i 7000 umetničkih predmeta. Pored toga, mesto se takođe može pohvaliti impresivnom arhivom od više od 80.000 starih fotografija. Okružen raskošnim vrtom i malim jezerom; Musee Rodin je jedno od najboljih mesta za razgledanje Pariza.

4. Versaj

Versaj je obavezna stanica za sve one koji dolaze prvi put u Pariz. Prekrasna palata, muzičke fontane i umetnički dekor fasciniraju svakog putnika koji ga poseti. Umetnički portreti, artefakti, oklopi i skulpture francuskih vladara izloženi su u muzeju Versajske palate, i verovatno odražavaju istinsku suštinu i duh srednjovekovnog i renesansnog perioda francuske istorije. Provozajte se vozićem ne bi li istražili bujnu zelenu prostranu baštu koja okružuje dvor, te otkrili palatu u kojoj je živela Marija Antoaneta.

5. Carrieres de Lumieres

Ako ste u Francuskoj a nisite odvojili slobodno vreme da posetite Carrieres des Lumieres, to će biti velika greška. Ovo je ekskluzivni muzej u Francuskoj, gde se slike i skulpture projektuju i prikazuju sa multimedijskim efektima, zajedno sa muzikom. Postoje galerije sa delima Pikasa, Mikelanđela i Rafaela, koje su prikazane svetlošću i zvukom, što im daje neverovatan 3D efekat. Zvuči nestvarno, zar ne?

6. Aven d’Orgnac

Špilja Aven d’Orgnac je jedan od najuzbudljivijih muzeja u Francuskoj, a prikaz različitih geografskih i topografskih karakteristika je zapanjujući. Ogromne pećine, topografija krečnjaka i kristalne formacije prostiru se u tri prostrane pećine, a vodiči engleskog govornog područja vode sve u šetnju podzemnim odajama ovog neverovatnog muzeja prirode.

7. Centre Georges Pompidou

Centar Georges Pompidou oduvek je oduševljavao posetioce svojom bizarnom arhitekturom od svog osnivanja 1977. godine. Njegovi lego-zidovi oduvek su privlačili mnoge ljubitelje umetnosti, pa čak i decu. U rasponu od nadrealizma do pop-arta, Pompidou ima dva sprata sa preko 65.000 predmeta moderne umetnosti. Ono što ga još čini jednim od najboljih muzeja u Francuskoj je ogromna Matisova zbirka od 245 dela. A kada završite sa onim što muzej nudi na svojim zidovima, morate izaći i uživati u panoramskom pogledu na grad sa šestog sprata zgrade!

travelmagazin.rs

Ova veb lokacija koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da se s ovim slažete ali ako želite možete se odjaviti. Prihvati Saznaj više