Spektar Vesti

Poljski general traži da se formira Baltički savez PROTIV RUSIJE

Poljski general Valdemar Skšipčak predložio je da se formira Baltički savez, čija delatnost bi bila usmerena protiv Rusije, piše Defence 24 a prenosi Sputnjik.

Po mišljenju Skšipčaka, NATO radi nedovoljno na zaštiti država baltičkog regiona od Rusije, a slanje nekoliko tenkovskih jedinica i aviona „neće uplašiti Ruse“.

Prema rečima generala, Alijansa se poslednjih godina nalazi u krizi zbog antisavezničke retorike bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dvosmislenog stava Nemačke i Francuske prema Rusiji, kao i ponašanja Turske, „koja vodi svoje ratove“.

„Situacija je veoma složena, ništa slično nije bilo u istoriji NATO-a. Ako se organizacija ne probudi, vojno-politička situacija u Evropi se može promeniti u narednih nekoliko godina“, smatra Skšipčak.

General je izrazio uverenje da se nastala situacija neposredno tiče i Varšave koja bi na nju mogla reagovati formiranjem Baltičkog saveza na bazi Severnoatlanske alijanse. Skšipčak smatra da će integracija vojnog potencijala Poljske, baltičkih država i Skandinavije biti „faktorom obuzdavanja“ Rusije.

„Svi mi u regionu imamo isti cilj i ne želimo da zavisimo od milostinje naših zapadnih suseda, slabo pripremljenih za rat“, rekao je general.

Skšipčak je siguran da NATO može da stekne prevlast nad ruskom baltičkom flotom, zahvaljujući jakoj floti Švedske i Finske.

On je takođe ukazao Alijansa treba da dominira i u vazduhu, pošto će avijacija igrati ključnu ulogu u operacijama protiv kopnenih snaga protivnika.

U Rusiji su više puta saopštavali da nemaju nikakve agresivne planove prema drugim državama. Pri tome, Moskva poslednjih godina primećuje porast vojne aktivnost alijanse u blizini svojih zapadnih granica, preneo je Sputnjik.

Ovo nije prvi put da se predstavnici NATO alijanse oštrim izjavama obraćaju Moskvi.

Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izjavio je da će NATO će odgovoriti na svaki mogući napad na Poljsku ili baltičke zemlje, prenela je još 2019. Al Jazeera.

“Prisutnošću snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama šaljemo Rusiji vrlo snažan signal – dogodi li se napad na Poljsku ili baltičke zemlje, celi savez će uzvratiti”.

Podsetimo i da je kroz istoriju neki vid baltičkog saveza već postojao. Poljsko – litvanska unija postojala je kao personalna unija od 1395. a Poljsko-litvanska državna zajednica od 1569. do 1791. godine. Zvaničan naziv države bio je Državna zajednica poljske krune i Velike kneževine Litvanije. Njena teritorija se oko 1600. sastojala od današnjih teritorija Poljske, Litvanije, Letonije, Belorusije, kao i delova Rusije (oblast oko Smolenska), Estonije, Rumunije i Ukrajine.