Kosovska štampaSpektarVesti

Petković: Srpska strana “nudila” da se KM tablice zamene sa KS, i ulazno-izlazni dokument za Srbe koji žive van Kosova, ali Kurti sve odbio

Srpska strana nudila je Prištini juče dva predloga za rešenje krize, a to su zapravo tačke iz tzv. Borkovog sporazuma, koje su već dogovorene 2011, potvrdio je Petar Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Drugim rečima, Beograd je pristao na to da se uklone KM tablice, koje će biti zamenjene sa KS tablicama, koje se ne izdaju već godinu dana.

Takođe je pristao na to da se državljanima Srbije sa Kosova, koji žive u gradovima u centralnoj Srbiji, po dolasku na Kosovo – izda ulazno-izlazni dokument, isti kakav se izdaje i onima sa Kosova koji dolaze u Srbiju, a imaju kosovska dokumenta.

Za srpske državljane koji žive na Kosovu, ova mera ne treba da važi.

Predloge je odbio Aljbin Kurti, kaže.

Godinu dana bez vidljivih reakcija iz Beograda na odluku Prištine da ukine važenje KS tablica

Petković je priznao danas da je kosovska vlada još godinu dana ranije jednostrano ukinula odluku o važenju KS tablica, te da je donela administrativno uputstvo koje je policija potom poslala u registracione centre, čime je i prestalo izdavanje KS tablica.

„I sada Srbi više nemaju mogućnost izbora kako je napisano u tački 7 već da preregistruju“, dodao je, pokazujući kako izgledaju RKS, a kako KS tablice

Kosovske vlasti su još u septembru 2020, saopštile da vlasnici vozila sa „KS“ registarskim oznakama prilikom produžetka registracije, nakon isteka petogodišnjeg perioda od 2016, neće više moći da nastave da koriste iste registarske oznake, tj. da će morati da preregistruju automobil na „RKS“ oznake od septembra 2021.

Iako je ova odluka bila više puta saopštavana preko medija u poslednjoj godini primene KS tablicama (jesen 2020 – sve do septembra 2021), najave iz Prištine nisu bile propraćene vidljivim reakcijama iz Beograda, sve do ove najnovije krize.

Tačka 7, sporazuma iz 2011: Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Кosovu će koristiti RКS ili КS registarske tablice za vozila (u skladu sa tačkom 6 gore). Izdavaće ih nadležni organi na Кosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEКS-a ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje gore navedenog.

Vučić odložio obraćanje jer ne može da se pomiri sa tim da nemamo rešenje

Predsednik Srbije takođe se neće obratiti danas, kako je sam Petković prethodno juče najavio i to kao „najznačajnije obraćanje do sada“, već u nedelju u isto vreme – 13:30, nakon što se sastane sa svim srpskim predstavnicima.

Nema tog čoveka u Srbiji koji ne zna da kada predsednik Aleksandar Vučić nešto kaže, on iza svojih reči i stoji, baš kao i u onoj poslovici narodnoj da se trudi da bude gospodar svake svoje izgovorene reči

„Zato i kada predsednik kaže da kada će se penzije povećati (…), da ćuskije sa neba padaju, ono što predsednik Aleksandar Vučić kaže, to će se i ostvariti“, poetično besedi Petković.

I zbog toga je predsednik svoje obraćanje odložio za nedelju u isto vreme kao danas, upravo zbog toga što ne može da se pomiri sa tim da nemamo rešenja, jadikovao je, ređajući dalje:

Upravo što ne može da se pomiri i sa tim da imamo sukobe na KiM i zato bukvalno danonoćno radi na iznalaženju rešenja i zato će u nedelju o dijalogu, predlozima, o tome kako se Kurti ponašao i šta nam je činiti, da pre svega sačuvamo mir i stabilnost, živote naših ljudi na KiM.

Svi predstavnici i rukovodioci institucija, na čelu sa Srpskom, listom biće u 11 časova u Palati Srbija, gde će, navodi dalje Petković, biti „veoma, veoma značajan razgovor“, a potom i „celovito obraćanje“ Aleksandra Vučića.

KoSSev, foto: Kosovska Mitrovica/prntscr/YT/TVHram