Spektar Vesti

Pada li Krivokapić? Samovoljno krenuo u smenu ministra pa ostao bez podrške

Premijer Krivokapić, foto: prntscr/YT/RTCG

Zahtev premijera Zdravka Krivokapića za smenu mnistra pravde uveo je Crnu Goru u najveću krizu vlasti od prošlogodišnjih avgustovskih izbora.

Smena tog ministra tražena je zbog njegovih izjava o Srebrenici koje su izazvale burne reakcije i SAD i EU. Međutim, premijer Crne Gore za taj poduhvat nema podršku parlamenta jer su neke članice vladajuće koalicije saopštile da za smenu ministra neće glasati., prenosi Tanjug.

Cela ta situacija dovela je Crnu Goru, kako smatraju politički analitičari, u najveću krizu od prošlogodišnjih avgustovskih izbora.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć ocenio je da ne postoji rasplet u vezi sa smenom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, ako do nje uopšte i dođe, koji bi bio povoljan za premijera Krivokapića i njegovu vladu.

Šoć je za Dan rekao da je očigledno da premijer za smenu ministra Leposavića nema podršku one grupacije koja podržava vladu.

“A s druge strane, ako povuče taj predlog to bi podrilo njegov legitimitet kao premijera. Bilo koja varijanta nije dobra i ovo nije nimalo prijatna politička situacija za vladu”, kazao je Šoć.

Pojašnjava da predsednik parlamenta Aleksa Bečić odlučuje kada će tačka za razrešenje biti na dnevnom redu.

Kako je istakao, ukoliko ministar Leposavić bude smenjen, a parlament ne podrži izbor novog kandidata, u tom slučaju upražnjeno mesto pokrivao bi neko od ministara ili premijer.

Krivokapić je dostavio juče Skupštini predlog za razrešenje Leposavića, a u obrazloženju navodi da je ministrovo javno delovanje od izbora na funkciju 4. decembra odstupalo od zvaničnih stavova vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra prošle godine, preneo je Tanjug.