VestiŽivot

Ovo su letnje namirnice zbog kojih nećete BITI ŽEDNI i koje će vas ZAŠTITI OD VIRUSA tokom toplijih dana

Dehidratacija tokom vrelih letnjih dana najopasnije ja po organizam. Iako se hidriramo putem konzumacije vode, najbitnije je da hranu prilagodimo visokim dnevnim temperaturama i svoj organizam prilagodimo vremenskim uslovima.

Preporuke od 8 čaša vode, pa i neke čaše više, kada su napolju tropske temperature, ostaju i dalje na snazi. Unos zdravih namirnica bogatih vodom, je najmanje što možete da uradite za svoje zdravlje i sprečite, kako naglašavaju doktori, razvoj nekih bubrežnih bolesti ili ublažite probleme sa dijabetesom.

Hrana koju jedemo je veoma bitna i za održavanje balansa vode u telu. Smatra se da ishrana bogata voćem i povrćem može zadovoljiti oko 20 odsto dnevnih potreba za vodom. Imajte na umu da neke namirnice sadrže veće količine vode. Takođe, najbolje je voće i povrće, ako je moguće jesti u sirovom stanju, jer tokom kuvanja može izgubiti značajan procenat vode.

Pet namirnica protiv dehidratacije organizma

Krastavci

Krastavci su pravi izvor vode, koje ima čak 95 odsto u ovom povrću. Od krastavca se mogu praviti razne salate koje možete začiniti na najrazličitije načine. Najviše minerala i vitamina ima u krastavcima koji se ne ljušte, ipak, savet je da ih dobro operete i oljuštite pre pripreme.

Lubenica

Lubenica je neizbežan deo letnje trpeze, ima malo kalorija svega 46 u jednoj porciji i puno vode. Može se jesti samostalno ili kao delo nekih voćnih salata. Rashlađena lubenica će sigurno utoliti žeđ i u najvrelijem letnjem danu.

Dinja

Lubenica jeste najpopularnija letnja poslastica, ali ni dinja ne zaostaje za njom. Porcija dinje, jedna šolja sadrži oko 427 miligrama (mg) kalijuma, koji je elektrolit i bitan za balans vode u telu. Dinju možete jesti samostalno, kao deo voćnih salata ili smutija.

Jagode

Slatke i crvene jagode su odličan izvor vitamina C, ali i riznica vode, ima je 91 odsto u ovom voću. Najbolje je jesti ih samostalno, pa potom kao deo voćne salate.

Zelena salata

Sve vrste zelene salate, uključujući i spanać imaju dosta vode. Smatra se da je 95 odsto ovog povrća voda. Upotreba zelene salate u kuhinji je široka, može biti dodatak nekog sendviča, može se samostalno jesti sa malo maslinovog ulja i limuna, ili kao deo obrok salata.

magazin.novosti.rs