VestiŽivot

Ova navika ubrzava starenje mozga

Mnogo je razloga zašto nije dobro biti neumeren sa vinom ili pivom, pogotovo jer alkohol može da bude štetan po zdravlje na različite načine. Međutim, sada biste mogli potpuno da zaboravite na alkohol, ili u velikoj meri, budući da je nedavna studija otkrila da čak i umerena količina alkohola utiče da mozak brže stari.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, istraživači su prikupili podatke od 20 965 učesnika, prosečne dobi od 55 godina. Dok 2.7% uključenih nije pilo alkohol, preostali su pili u proseku 18 jedinica svake nedelje. Da to stavimo u perspektivu, to je otprilike isto kao šest većih čaša vina. Ako više volite pivo, onda će vas zanimati da je to isto kao sedam i po limenki vašeg omiljenog napitka. To se pokazalo previše kada je u pitanju očuvanje zdravlja mozga.

„U najvećoj studiji dosad otkrili smo da je ispijanje više od 7 jedinica alkohola nedeljno povezano s nakupljanjem gvožđa u mozgu”, rekla je Anja Topivala sa Univerziteta u Oksfordu, koja stoji iza studije, za EurekAlert! „Više gvožđa u mozgu povezano je s lošijim kognitivnim performansama. Akumulacija ovog metala mogla bi biti u pozadini kognitivnog pada povezanog s alkoholomˮ.

„Istraživači su otkrili da je umereno konzumiranje alkohola povezano s većim nakupljanjem gvožđa u bazalnim ganglijima, skupini regija mozga koje nam pomažu u obavljanju kognitivnih, emocionalnih motornih funkcijaˮ, za Eat This, Not That! izjavila je dr. Ema Lang, registrovana nutricionistkinja-dijetetičarka, klinička profesorka na Univerzitetu u Gruziji i nacionalni glasnogovornik Akademije za ishranu i dijetetiku. „Više doze gvožđa u bazalnim ganglijima bile su povezane s lošijim merama kognitivnih funkcijaˮ.

„Mozak je vrlo osetljiv na promene u metabolizmu gvožđa”, kaže Lang, objašnjavajući da ovaj metal u mozgu uzrokuje kognitivni pad. „Abnormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, što dovodi do oštećenja neurona i odumiranje ćelija.

Saveti za smanjenje unosa alkohola

Ako želite da smanjite količinu alkohola koju pijete kako biste izbegli potencijalno starenje mozga, Lang kaže da biste mogli „da birate lagana alkoholna, nealkoholna ili bezalkoholna pića”. Osim toga, „jedna ili dve čaše vode uz svako piće pomoći će u suzbijanju prekomerne konzumacije, kao i izbegavanje pijenja alkohola na prazan želudac”.

Međutim, „iako bi neki ljudi mogli da se zabave u zameni svojih alkoholnih pića bezalkoholnim alternativama, onima koji pate ili se oporavljaju od zavisnosti nikako se ne preporučuje da ih probaju jer bi alternative mogle da pojačaju želju za pijenjem alkohola”. Zaista, Lang primećuje da „zdravstvene posledice konzumiranja alkohola i te kako zavise od pojedinca, njegovog zdravstvenog stanja i lekova koje uzima”.

Naposletku, Lang kaže: „Ako imate tendenciju prekomernog pijenja ili primetite da alkohol uzrokuje probleme u vašem životu, preporučili bismo savetovanje i programe oporavka. Vaš lekar primarne zdravstvene zaštite takođe može da vas posavetuje o odgovarajućim resursima. Ako ne pijete, ne preporučuje se da počinjeteˮ.

Izvor: Eat This, Not That!, Citymagazine