Politika Vesti

“Opozicija u Beogradu ima priliku da se približi PREUZIMANJU VLASTI”

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević izjavio je danas da opozicija ima dobru priliku da preuzme vlast u Beogradu, prenela je Beta.

“Srpska napredna stranka (SNS) je i dalje u značajnoj prednosti i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić po običaju plaši svoje birače kako bi ih motivisao, ali opozicija u Beogradu ima dobru priliku da izazove naprednjake i da se približi preuzimanju vlasti”, ocenio je on za dnevni list Danas.Spasojević je rekao da se to može desiti ukoliko opozicija uradi “sve što je do njih”, a SNS ne bude na “visini zadatka”.

On smatra da potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ima potencijal da postane liderka opozicije.

“Tepić ima solidan izborni potencijal. To ne znači da ima velike šanse da pobedi Vučića na predsedničkim izborima, ali bi mogla da napravi dobar rezultat i postane jedna od liderki opozicije”, kazao je Spasojević.

Opozicija predsedničke i parlamentarne izbore treba da shvati kao korak ka stvaranju uslova da se na nekim narednim izobrima ozbiljnije “zaljulja režim”, dodao je on.

Upitan da li je logično da SNS za gradonačelnika kandiduje predsednika Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića, koji nije njihov član, Spasojević smatra da je Šapić “prihvatljivo” rešenje, jer SNS nema drugog kandidata.

“Svojom nejasnom ideološkom pozicijom, klijentističkim vodjenjem opštine Novi Beograd i sumnjivim doktoratom, Šapić se sasvim lepo uklapa u naprednjački milje, a sjedinjavanjem sa SNS, SPAS gubi deo birača koji nisu shvatili da je Šapić bliži naprednjacima nego opoziciji”, zaključio je on a prenela Beta.

Podsetimo, u planu je udruživanje stranke Aleksandra Šapića i SNS a mnogi u tome vide upravo način da naprednjaci sačuvaju vlast u Beogradu.

“Ukoliko na sledećim izborima budem dobio poverenje za bilo koje važno mesto u državi potrudiću se da izaberem svoje najbliže saradnike sa kojima mogu da podnesem odgovornost za to što budem radio, a među njima ne vidim Gorana Vesića”, izjavio je Šapić. Iako će uskoro on i Vesić postati deo iste organizacije, Šapić kaže da sa njim ne planira blisku saradnju.

Vesić je, povodom izjava Šapića da „ne vidi Gorana Vesića u svom timu ukoliko bude kandidat za gradonačelnika Beograda, jer nemaju nikakve sličnosti“ za televiziju Pink izjavio on nema problem sa saradnjom i da „svi članovi i funkcioneri SNS blisko sarađuju, a sve sujete moraju da ostave po strani“.

„Pre nego što je postao član SNS počeo je da odlučuje.”