PolitikaVesti

Novinar DW: Vučić se predstavio kao jak lider i odbrusio nemačkom kancelaru

Novinar Dojče velea (DW) Srećko Matić izjavio je za N1 Zagreb da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, uspeo da se prezentuje kao jak lider.

„Zapravo se potvrdilo ono što smo očekivali. Šolcu je sasvim jasno da Srbija vodi politiku odnosa prema Rusiji iz ekonomskih, političkih, kulturnih, verskih i emocionalnih razloga i Šolc u rukama trenutno nema nikakav instrument da izvrši pritisak na Vučića. To nema veze sa Šolcom, nego stanjem u kojem se nalazi EU i s fundamentalnim razikama s Makronom koji ima viziju neširenja EU”, kazao je Matić za Newsroom TV N1 u Zagrebu.

Ocenio je i da je Vučićeva pozicija ojačana.

“Zbog toga Šolc nema u rukama nikakav instrument zbog kojeg bi morao reći: ‘Gospodine Vučiću, učinite to i to, i u roku od godinu dana približićete se EU’. Videli smo i malopre na konferenciji (Vučića i Šolca), ja bih se usudio da je Šolc samo doprineo jačanju pozicije Aleksandra Vučića“, kazao je novinar Dojče velea.

„Šolc je došao sa zahtevom da Srbija prizna Kosovo da bi se približila EU, a Vučić zna da to sada nije realno i predstavio se kao jak lider koji je doslovno odbrusio nemačkom klancelaru: ‘Ništa od priznavanja Kosova, nećemo se prodati za širenje i ulazak u EU, zadržaćemo dobre odnose s Rusijom’, tako da ta priča koja je bila naduvana pre ove posete je bila svojevrsni balon koji se izduvao u Beogradu. Šolc i nemačka vlada ovog trena nemaju viziju kako da prošire EU i kako Srbiju da privuku EU”, naveo je Matić.

Rekao je i kako puno ljudi ima osećaj da Šolc kaže jedno, a na kraju uradi drugo.

“Posebo upada u oči njegova retorika koja se razlikuje od one drugih lidera. Oni govore da Rusija mora izgubiti, a Ukrajina pobediti, Šolc to ne kaže. Njegova retorika razlikuje se i od njegovih najbližih saradnika. Možemo samo da spekulišemo koji su razlozi, možda ipak ne želi da se preterano zameri Rusiji da Putin ne bi zavrnuo gas, možda Šolc igra ulogu posrednika, možda Šolc želi da pridobije Ruse, ali možda je jedan od glavnih razloga i strah Nemaca od širenja sukoba“, kazao je novinar Dojče velea.

N1, foto: prntscr/YT/AV