PolitikaVesti

Novi poslanici iz Srpske liste položili zakletvu u kosovskoj skupštini

Novi poslanici u kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste i jedan iz GI SPO upravo su položili zakletvu.

U pitanju je deset kandidata koje je nedavno predložio CIK, odnosno bivšeg poslanika Slavko Simića zamenjuje Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL, prenosi KoSSev.

Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević, zamenjuje Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Nakon što su položili zakletvu srpski poslanici su napustili skupštinu, a potom se u sali pojavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Prethodni poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini 7. novembra su ovoj instituciji vratili svoje mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.