Kosovska štampaVesti

Novi komandant KFOR-a na Kosovu stupio na dužnost

Italijanski general-major Anđelo Mikele Ristuća stupio je danas na dužnost kao 27. komandant KFOR-a, gde je nasledio mađarskog kolegu Ferenca Kajarija. 

Na ceremoniji održanoj u glavnom štabu KFOR-a u Prištini, zahvalio se na ukazanom poverenju, poručivši da je svestan odgovornosti koju ova funkcija nosi.

„Zahvaljujem italijanskim i multinacionalnim političkim i vojnim vlastima što su mi poverile ovaj zadatak. Uveravam ih da sam svestan velike odgovornosti i izazova sa kojima se moram suočiti“, rekao je general Ristuća.

Dodao je da je siguran u njihovu podršku, uz uverenje da će izazove pretvoriti u mogućnosti sa transparentnošću, nepristrasnošću, odlučnošću i doslednošću sa mandatom i to u saradnji sa Kancelarijom EU na Kosovu i specijalnim predstavnikom EU za Kosovo, EULEX-om, UNMIK-om, OEBS-om i u bliskoj konsultaciji sa bezbednosnim organizacijama Kosova i drugim akterima u regionu.

Ristuća se takođe zahvalio svima koji su, kako je kazao, doprineli bezbednosti svim zajednicama koje žive na Kosovu.

„KFOR je uspešna priča i ovaj uspeh je rezultat posvećenosti svih onih koji su politički i na terenu doprineli stabilnosti, bezbednosti i slobodi kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu i koji imaju podršku za razvoj konstruktivnog dijaloga između strana. Oni su dragocena, vredna imovina o kojoj se ne može pregovarati. Ovu posvećenost ne treba zaboraviti, da bi se gradila bolja budućnost“.

Odlazeći komandant, mađarski general-major Ferenc Kajari zahvalio se svim svojim saradnicima.

„Mislim da sa sigurnošću mogu da kažem da moj rad kao komandanta KFOR-a nikada ne bi bio tako uspešan da nije bilo izvanredne i nesebične službe osoblja KFOR-a. Imao sam ogromnu podršku regionalnih komandi, kako na istoku tako i na zapadu. Saradnja između njih i Generalštaba bila je i ostaje izuzetna“, poručio je Kajari.

Posebno je pohvalio obaveštajno-izviđački bataljon (ISR) i rekao je da je ponosan na njihov napredak.

Ceremonijom primopredaje dužnosti rukovodio je  zapovednik Komande združenih snaga u Napulju admiral Stjuart B. Manč, a događaju su prisustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja, šefovi misija UNMIK i OEBS, Karolina Zijade i Majkl Devenport, vladika raško-prizrenski Teodosije i brojni drugi zvaničnici.

Kurti je tokom sastanka sa komandantom savezničkih snaga NATO-a u Napulju, Stjuartom B. Mančom, ponovio i potvrdio spremnost za produbljivanje saradnje između kosovske vlade i KFOR-a, kako je naglasio, u službi bezbednosti svih građana na Kosovu – „što je zajednički cilj“,

Osmani: Kosovo je pouzdan partner NATO-a i teži članstvu u Alijansi

Uz prethodnu zahvalnost odlazećem komandantu KFOR-a, Vjosa Osmani poželela je dobrodošlicu novom – general-majoru, Anđelu Mikeleu Ristući.

Naglasila je da novi komandant počinje mandat u zemlji koja je, kako je kazala, pouzdan partner NATO-a i da Kosovo teži da postane član Severoatlantske alijanse.

Takođe se zahvalila svim ženama i muškarcima iz redova KFOR-a koji su doprineli bezbednosti, slobodi kretanja i miru zadnje 23 godine.

Osmani je i na ovoj manifestaciji govorila o „genocidu nad narodom Kosova“.

„1999. godine NATO je intervenisao da zaustavi genocid nad narodom Kosova. 23 godina kasnije naša vojska služi zajedno sa vojskom SAD-a i drugim partnerskim zemljama i doprinosi mirovnim misijama širom sveta“, poručila je.

KoSSev, foto: prntscr/YT/HV