VestiŽivot

NJih treba da imate u radnom okruženju: Biljke koje ublažavaju napetost i stres

Stres i napetost postali su svakodnevica naših života. Da bismo ih ublažili, možemo se okružiti biljkama koje mogu ublažiti napetost mišića i smanjiti povećanu srčanu aktivnost.

1. Lavanda

Lavanda karakteriše opojan miris i savršena nijansa ljubičaste boje. Ova biljka u kući može poboljšati raspoloženje i pomoći da lakše zaspite. Miris ove biljke ima umirujuća svojstva koja pomažu u redukciji nivoa stresa.

2. Dracena

Ova saksijska biljka poznata je i pod nazivom “Ženski zmaj”, a u nekim delovima sveta poznata je i pod nazivom “Zmajevo drvo”. U ranija vremena se verovalo da ova biljka privlači uspeh i sreću. Osim toga, dracena nije zahtevna za održavanje i nije ljubitelj jakih sunčevih zraka i promaje, a sjajan je prečišćivač vazduha. Kako apsorbuje štetne čestice iz vazduha, u vašoj sobi biće više kiseonika.

3. Bršljan

Bršljan je biljka koja može efikasno smanjiti rizik od nastanka bolesti koje se prenose putem vazduha, te pomaže kod alergija. Može ublažiti glavobolju, nivo stresa i pomoći da lakše zaspite. IDealan je izbor ako imate problema sa astmom.

4. Bosiljak

Osim što je savršen dodatak jelima, ova biljka može ublažiti osećaj anskioznosti i stresa. Pored toga, utiče pozitivno na raspoloženje.

5. Nana

Ova biljka ima osvežavajući i prijatan miris jer sadrži mentol. Kao i u prethodnim slučajevima, pomaže kod smanjenja nivoa stresa i dati vam energiju.

magazin.novosti.rs