VestiŽivot

Nesvesno nanosimo mnogo štete: Higijenske navike koje skoro svi pogrešno obavljamo

Naizgled navike koje unapređuju našu higijenu, mogu imati negativne posledice ako se obavljaju kako ne treba

Tuširanje, pranje ruku i zuba je nešto što je deo naše svakodnevice. Skoro automatski ih obavljamo, ne razmišljajući da li to radimo na adekvatan način.

Gde sve grešimo?

1. Upotreba samo antibakterijskog sapuna za pranje ruku

U strahu od bakterija i virusa, običan sapun za ruke skoro svi su zamenili antibakterijskim. Međutim, ako konstantno koristite antibakterijski sapun, ispraćete i loše, ali i dobre bakterije. Stoga je najbolje da kombinujete običan sapun i antibakterijski.

2. Konac za zube

Upotreba konca za zube mnogima je strana. Samo pranje zuba pastom nije dovoljno, a upotreba konca za zube može sprečiti širenje karijesa na duže staze. I nakon pranja, između zuba ostaju čestice hrane koje najefikasnije uklanja konac.

3. Često i dugo tuširanje

Tuširanje više puta dnevno, kao i dugo tuširanje vrelom vodom ,nisu tako poželjni. Na našoj koži se nalaze i dobre bakterije koje imaju ulogu u hidriranju, borbi protiv upala i osipa itd. Predugim boravkom ispod tuša i korišćenjem jakih sredstava za tuširanje ispiramo sa kože i dobra jedinjenja koja su joj potrebna, te zbog toga se dešava da postaje suva i iziritirana.

4. Gruba sredstva za čišćenje i pilingovanje

Gruba sredstva za pilingovanje, kao i sredstva za čišćenje lica koja su agresivnija, mogu dovesti do raznih problema sa kožom. To sve može dovesti do suvog i iziritiranog lica. Koža zatim kreće da proizvodi višak masti kako bi nadomestila nedostatak vlažnosti, što posledično može zatvoriti pore i dovesti do drugih problema.

Zato je od velike važnosti da izaberete sredstva za negu lica koja odgovaraju vašem tipu kože.

magazin.novosti.rs