SpektarVesti

NEMCI ZNAJU SA GASOM: Orban izazvao buru u Berlinu zbog nove izjave o energetskoj krizi

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izazvao je talas negodovanja u Nemačkoj uporedivši trenutnu evropsku politiku o gasu sa holokaustom, navodi TV kanal N-TV.

– Postoji, na primer, poslednji predlog Evropske komisije koji kaže da svi moraju da smanje potrošnju gasa za 15 odsto obavezno. Ne razumem kako se to može obezbediti, iako za to postoji nemačko znanje – mislim od davnina – kazao je Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je nedavno neefikasne sankcije i strategiju Evropske unije prema Rusiji.

Orban je ocenio da se rat u Ukrajini ne bi dogodio da je Donald Tramp i dalje predsednik SAD i Angela Merkel nemačka kancelarka.

Sankcije, sa svojim razornim ekonomskim uticajem, „neće promeniti situaciju” i „Ukrajinci neće izaći kao pobednici”, rekao je Orban, ocenivši da što više Zapad šalje oružje Ukrajini, to će rat duže trajati.

– Potrebna je nova strategija, koja bi trebala da se fokusira na mirovne pregovore umesto na pokušaj pobede u ratu. EU ne sme da stane na stranu Ukrajinaca, već da se pozicionira između dva tabora – rekao je mađarski premijer.

Prema njegovim rečima, samo rusko-američki razgovori mogu da okončaju sukob jer Rusija želi bezbednosne garancije koje samo Vašington može da pruži.

novosti, foto: prntscr/YT/ViktorOrban