SpektarVesti

Nemačka spremna da primi ruske dezertere, pod određenim uslovima

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da je njena zemlja spremna da prihvati ruske dezertere pod određenim uslovima.

„Po pravilu, dezerteri kojima preti ozbiljna represija dobijaju međunarodnu zaštitu u Nemačkoj“, rekla je Fezer za „Frankfurter algemajne zontagscajtung“.

Ona je dodala da „svako ko se hrabro suprotstavi Putinovom režimu i samim tim sebe dovodi u najveću opasnost, može da podnese zahtev za azil u Nemačkoj zbog političkog progona“.

Nemačka ministarka je kazala da Putin sopstvene vojnike šalje u ubilački rat protiv ukrajinskog civilnog stanovništva.

Praksa donošenja odluka Savezne službe za migracije i izbeglice je već prilagođena u skladu s tim. Međutim, davanje azila je odluka od slučaja do slučaja, što uključuje i bezbednosnu proveru, objasnila je Fezer.

Ona je podsetila da Nemačka već mesecima prima kritičare ruskog režima koji su proganjani i kojima se preti.

„U ovom brzom i nebirokratskom procesu, zajedno sa Federalnim ministarstvom spoljnih poslova, već smo omogućili da bude primljeno 438 ljudi“, rekla je Fezer.

Posle najave delimične mobilizacije u Rusiji, pojavili su se od strane ruskog predsednika Vladimira Putina, pojavili su znaci da regruti beže iz zemlje, a letovi u inostranstvo koji su još bili dostupni brzo su rezervisani.

N1