VestiŽivot

Nekada je KRČENJE CREVA signal za ozbiljan problem: Ova pojava može biti mnogo više od osećaja GLADI

Da li vam često krče creva? Ovaj zvuk je nekima smešan, nekima nepristojan, a najčešće se javlja kada smo gladni. Medicinska sestra Keri Madormo objasnila je šta znači krčanje creva i da li predstavlja razlog za brigu.

Krčanje creva čućemo u bilo koje doba dana, ponekad će ga pratiti i drugi simptomi, a evo zbog čega se javlja.

“Stručno ime ovog zvuka i pojave je borborigmus, i odnosi se na kretanje gasa ili hrane kroz digestivni trakt koje se čuje. Kada jedemo, creva pomeraju tečnost i čestice hrane procesom peristaltike, odnosno kontrakcije i opuštanja. Kada hrana i tečnost prođu, ovaj proces nastavlja da pomera vazduh i onda čujemo krčanje”, rekla je ona.

Krčanje u stomaku najčešće samo znači da niste jeli neko vreme. Češće ćete ga čuti ako ste gladni, jer nema hrane u stomaku koja bi “zabašurila” zvuk pomeranja vazduha kroz creva.

Ali, ako ste često i naduti, imate zatvor ili proliv, posredi može biti drugi problem, upozorila je ona.”Često krčanje u stomaku praćeno gasovima, prolivom ili zatvorom može ukazivati na sindrom nervoznog creva. Ako imate ove simptome već neko vreme, bolje je da se konsultujete s lekarom”, rekla je medicinska sestra.

magazin.novosti.rs