VestiŽivot

Navike zbog kojih ne možemo da smršamo: Mnogi ih zanemaruju

Smršati zdravo i u planiranom roku jedan je od težih zadataka

Često može biti i frustrirajući za pojedinca. Stručnjaci ističu da je najvažnije prvo upoznati sebe, a zatim postaviti ciljeve i realne želje kada je figura u pitanju.

Ne postoji čudo niti čarobni štapić za ispunjenje nerealnih želja. Često u jednu od njih spada i želja za idealnom linijom tela. Da bi se ostvarili željeni rezultati, važno je poštovati navike u jelu, kao i par važnih preporuka, kao potrebu našeg tela. Postoji nekoliko grešaka koje nas sprečavaju da smršamo.

Greške prilikom dijete

Prejedanje zdravom hranom

Poželjno je u ishranu uvesti hranu koja je bogata hranljivim sastojcima, a koju volimo. Neki od nutricionista preporučuju da se porcije izmere kako ne bismo preterali sa kalorijama.

„Namirnice poput orašastih plodova, maslaca, avokada,humusa bogate su hranljivim sastojcima, sadrže zdrave masnoće i više kalorija od ostalih ugljeni-hidrata ili proteina. Merenje porcija ključno je ako želite da smršate”, istakla je Emi Gadson, autorka kljiga o načinu ishrane.

Mali unos proteina

Unošenje dovoljne količine proteina tokom dana je neophodno za naše opšte zdravlje.

– Proteini su neophodni za mršavljenje jer pomažu u skidanju sala i izgradnji mišića, ali na žalost, mnogi ljudi jedu obroke koji nemaju dovoljno proteina. Moje preporuke za izvor proteina su pileća prsa, pileći hamburgeri, pileće kobasice ili riba – rekla je dijetetičarka Kortni Dianđelo.

Previše ulja kada kuvate

– Ulje je jedan od onih sastojaka zbog koga se broj kalorija u hrani značajno i brzo povećava – istakla je Trista Best, dijetetičarka.

Ovaj “problem” može se rešiti korišćenjem ulja u spreju, umesto ulja iz flaše. Ne treba se previše opustiti.

– Svako od nas s vremena na vreme ima potrebu da pojede kolač, čips, da se opusti. Unošenjem nedozvoljenih namirnica u ishranu, ponovo dobijamo na težini, a kalorije gubimo sve teže – istakla je Emi Gadson.

Jedini cilj je da pokušamo da odolimo izazovu kada su želje za pojedine zabranjene namirnice jake.

– Razmišljajte o tome kao o pravilu 80/20, dakle 80 odsto vremena potrošili ste se na pridržavanje plana i konzumiranje žitarica, nemasnih proteina, mlečnih proizvoda, zdravih masnoća, voća i puno povrća, a 20 odsto vremena dozvolili ste sebi da jedete visokokaloričnu hranu koja vam nije potrebna i nepoželjna je u planu zdrave ishrane – istakla je Emi.

Nezdravi začini

– Ponekad hrani dodajemo svoje omiljene začine kako bismo poboljšali ukus, ali su neki od začina štetni za naš plan ishrane. Recimo, dodavanje sirupa palačinkama je primamljivo, ali nezdravo.Isto je i sa majonezima i prelivom za salatu – istakla je Kortni Dianđelo.

magazin.novosti.rs