VestiŽivot

Navike pri ispijanju kafe zbog kojih brže starite

Ako vam je potrebna šoljica kafe za početak dana, niste jedini – tačnije, u većini ste.

Prema istraživanju Nacionalnog udruženja za kafu iz 2020, 62 odsto Amerikanaca pije neki oblik kafe svaki dan. I dok kafa nije nužno nezdrava, postoji nekoliko loših navika vezanih uz kafu koje mogu doprineti bržem starenju, u zavisnosti od toga kako je pijete.

Lisa Moskovitz, autorka knjige Plan zdrave ishrane otkrila je koje su navike u pitanju, piše Eat This, Not That.

1. Kafa umesto doručka

Mnogi kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, a njegova zamena kafom ne može biti dobra za celokupno zdravlje.

Prema Moskovitz, “preskakanje ovog važnog obroka može dovesti do manje hranjive ishrane”, tačnije one koja je u suprotnosti sa zdravim starenjem. Prema raznim istraživanjima, preskakanje doručka i samo ispijanje kafe takođe može dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Studija o rasporedu obroka otkrila je da su obrasci ishrane u kojima su učesnici redovno preskakali doručak bili povezani s većim kognitivnim padom nego obrasci koji su imali uravnoteženije vreme obroka.

Umesto preskakanja doručka i odlaska pravo na kafu, Moskovitz predlaže “doručak koji se sastoji od svežeg voća, celh žitarica i orašastih plodova ili semenki” za jutarnji obrok prepun vlakana i antioksidansa.

2. Kafa s puno mleka i šećera

Ako ne želite da pijete crnu kafu i radije biste joj dodali šlag i zaslađivače, vredi ovo upozorenje: To može uticati na vaše zdravlje.

“Umerene količine šećera u vašoj ishrani su u redu, ali ako preterujete s paketićima šećera svaki put kad posegnete za kafom, to nije dobra stvar”, rekla je Moskovitz.

Tačnije, kako starite, mogli biste da primetiti veliki porast šećera u krvi, upale i mnoga druga zdravstvena stanja. Jedna je studija takođe otkrila da je konzumacija većih količina dodatog šećera povezana s većom “slabošću” kod starijih osoba, što znači da je bilo više slučajeva nenamernog gubitka težine i manje telesne aktivnosti.

Redovna konzumacija previše šećera takođe može doprineti bržem starenju kože. Kada konzumirate previše šećera, može nastati AGEs (krajnji proizvodi napredne glikacije), koji oštećuju razinu kolagena u vašoj koži, stoga s vremenom doprinose smanjenoj elastičnosti.

3. Kafa umesto vode

Redovno pijenje vode je navika koju mnogi često zaboravljaju, ali kada pijete puno kafe, to može biti recept za dehidraciju i katastrofu kada je u pitanju vaše celokupno zdravlje.

Prema Moskovitz, zaboravljanje unosa vode uz kofein “može dovesti do dehidracije koja može negativno uticati na vašu kožu, varenje, nivo energije, apsorpciju hranjivih supstanci, pa čak i zglobove”.

4. Velike količine kafe

Kada je u pitanju izbor vremena za ispijanje kave, potrudite se da se držite jutra. Čak i ako vas kofein ne drži budnima kasno noću, to ne znači da biste trebali popiti šoljicu neposredno pre spavanja.

Prema Moskovitz, “kofein je stimulans koji će, ako se konzumira preblizu vremena za spavanje, poremetiti adekvatan odmor. Loš san može izazvati probleme u oporavku tela, imunološkom sistemu, raspoloženju, energiji, metabolizmu i svemu između”.

Istraživanja potvrđuju da je poremećaj sna veliki i učestali problem. Prema studiji UCLA objavljenoj u Američkoj akademiji za medicinu spavanja, jedna noć nedovoljnog sna može brže ostariti vaše ćelije, što s vremenom može doprineti bolestima povezanim sa starenjem.

5. Veštački zaslađivači

Čak i ako se čini da je dobra ideja da ih koristite u kafi umesto da se držite pravih zaslađivača, oni zapravo imaju ozbiljan uticaj na vaše dugoročno zdravlje.

Prema Moskovitz, “ne samo da su ovi zaslađivači nutritivno bezvredni, nego i zaslađivači kao što su sukraloza i aspartam mogu naštetiti nivoima insulina i zdravlju creva, što utiče na sve vitalne organe u telu i navesti vas da žudite za više slatkiša tokom dana.

N1