Kosovska štampaVesti

Nastavlja se krizna diplomatija, Kurti i Osmani večeras sa ambasadorima Francuske i Nemačke

Ambasadori Francuske i Nemačke, Olivije Gero i Jern Rode, sastali su se večeras sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Rode se prethodno sastao i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Sastanci dolaze u jeku najnovijih tenzija na Kosovu i neuspelih razgovora u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Na zajedničkom sastanku ambasadora sa Kurtijem, u fokusu razgovora bili su upravo neuspeli pregovori u Briselu. Kurti je, kako je saopštio njegov kabinet, upoznao ambasadore za stavovima i predlozima koje je Kosovo tamo iznelo, ali za javnost detalji nisu saopšteni.

Ujedno je ponovio isto što i Osmani na prethodnom sastanku sa Rodeom danas – da je Kosovo konstruktivno, spremno i zainteresovano za postizanje pravno obavezujućeg sporazma za punu normalizaciju, sa uzajamnim priznanjem u centru.

Kosovski premijer kazao je i da, kako tvrdi, za razliku od Srbije on smatra da je predlog EU podržan od strane Nemačke, Francuske i SAD-a dobra osnova.

Još je jednom naglašena potreba postizanja dogovora u preostalim satima dodatnog 48-časovnog roka, saopštio je Kurtijev kabinet.

Teče rok od 48 sati na koji je prošle noći pristao kosovski premijer Aljbin Kurti da odloži primenu druge faze sprovođenja odluke o tablicama – kažnjavanje vozača automobila sa KM tablicama na Severu. To je od njega, uoči primene same odluke, zatražio američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Međunarodne diplomate listom se oglašavaju nakon sinoćnje intervencije  Hovenijera. Oni pozivaju na hitno smirivanje tenzija i nastavak dijaloga, a ponavljaju se i zahtevi koje su međunarodni zvaničnici i tokom novembra isticali više puta – da se produži rok za primenu ove odluke kosovske vlade.

KoSSev