PolitikaVesti

MILANOVIĆ: Neke zemlje bi trebalo da smanje standarde za prijem Balkana u EU

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je na Prespanskom forumu za dijalog kako bi zemlje “s najvišim standardima” u Evropskoj uniji trebalo da smanje standarde za zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU.

„Zato što su se neke od njih našle u problemu ovih dana kada su pokušale podneti zahtev za članstvo u NATO-u, trebale bi bolje promisliti. Ne treba odugovlačiti s proširenjem još 20 godina“, dodao je u svom govoru, misleći na Švedsku i Finsku koje blokira Turska. Hrvatski predsednik je apelovao na države s najvišim standardom u EU da malo smanje svoje standarde i da ne signaliziraju permanentno kršenja. Kada se radi o Ukrajini i njenom statusu kandidata Milanović je rekao da je on za to ali da se ne sme zaboraviti na Bosnu i Hercegovinu.

„Šta nas sprečava da za BiH učinimo isto, ;neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju“, rekao je on. Na drugom Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu pod nazivom „Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi“ učestvovali su i premijeri Severne Makedonije i Kosova, kao i predsednici Severne Makedonije i Crne Gore. Premijerka Srbije pridružiće im se u subotu.

Forumu prisustvuju i ministri spoljnih poslova Turske, Grčke, Austrije, BiH, Poljske, Slovačke, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesat za proširenje Oliver Varhelji.

Milanović je istakao da evropske institucije nisu prepreka pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, već pojedine zemlje, medju kojima je i Nemačka. On smatra da protivljenje proširenju ne postoji zbog ekonomskih, već zbog bezbednosnih razloga, kao i da je nepriznavanje Kosova od strane Srbije jedna od prepreka proširenju.

“Ne mogu zamisliti zbog raznih političkih, socijalnih i istorijskih razloga da Srbija prizna Kosovo. Dok se to ne učini, pitanje neće biti rešeno”, kazao je Milanović. “To je nešto na što bi se trebali koncentrirati i uputiti poruku Srbiji da odabere stranu”, dodao je Milanović koji smatra da je Srbija donela odluku “da ide nekim svojim putem”, a ne prema članstvu EU.

Na pitanje novinara je li razgovarao s turskim ministrom spoljnih poslova o Bosni i Hercegovini, Milanović je odgovorio potvrdno. Ponovio je da on i Ankara nemaju istu poziciju po pitanju blokade švedskog i finskog zahteva za članstvom u NATO-u jer je Turska “konkretno protiv tih država, posebno protiv Švedske”, dok on nije “ali ne vidi drugog načina”.

Milanović smatra da bi Hrvatska trebalo da blokira zahtev Finske i Švedske za članstvom u NATO-u, dok se ne promeni izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata.

N1