SpektarVesti

Mihajlović: Odluka EP znak da ne možemo biti nesvrstani, moramo da se opredelimo

Bivša potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović istakla je da je odluka Evropskog parlamenta o Srbiji jedan od znakova da u vreme velikih tenzija u Evropi ne možemo biti nesvrstani, te da se naša zemlja nekako mora opredeliti o ratu o Ukrajini. Ona je dodala da nije sigurna da je više dovoljno samo naše izjašnjavanje o ruskoj agresiji u Ujedinjenim nacijama.

Zorana Mihajlović za portal Nova.rs ocenjuje da Srbija još od početka ruske invazije na Ukrajinu trpi određenu štetu.  Ona je podsetila da je Srbija jedina država u Evropi, pored Belorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Pre svega trpimo štetu zato što smo država koja se opredelila da uđe u Evropsku uniju, to znači nismo se uskladili sa politikom EU i nekako mi se čini da je ovo samo jedan od znakova. Nije ovo nešto što nismo očekivali, verujem da jesmo. To je jedan od znakova da kada su velike geostrateške i geopolitičke tenzije onda ne možemo da budemo nesvrstani, pogotovo ako smo ovde na tlu Evrope“, rekla je Zorana Mihajlović o odluci Evropskog parlamenta.

Bivša potpredsednica Vlade Srbije je navela da moramo da shvatimo da „ovo nije jednostavan period ni za koga, ali ni za Evropu, ni za ceo svet“.

„Svi se jasno opredeljuju da su protiv takve vrste invazije. Mi jesmo odreagovali u Ujedinjenim nacijama, ali nisam sigurna da je to više dovoljno“, ocenila je.

Mihajlović je podsetila da je upravo Evropska unija naš najveći spoljnotrgovinski partner, sa kojom imamo razmenu od 60 posto.

„To su 33 milijarde evra, a drugi nakon Unije su zemlje CEFTA sa 4,7, pa onda ide Kina, pa Rusija sa 2,3 milijarde. Gotovo 15 puta veću robnu razmenu imamo sa Evropskom unijom nego sa Rusijom i to je jako važno za kvalitet života građana Srbije i zato nam je EU toliko značajna“, istakla je Mihajlović za portal Nova.rs.