VestiŽivot

Mesec dana pila je skoro četiri litre vode dnevno, i evo kakve su posledice

Piti vodu svaki dan je zdravo, ali ni s vodom se ne sme preterivati. Dnevno se preporučuje osam čaša, ali znatno više od toga može imati i neke nuspojave.

Glavobolja

Do glavobolje može doći zbog nedovoljno vode, odnosno dehidratacije, a čini se da i od previše vode, što je primetila novinarka portala Eathis.com koja je odlučila da mesec dana pije više od tri litre vode dnevno.

Naime, dolazi do snižavanja nivoa natrijuma što prouzrokuje glavobolju, a nuspojave su i umor i slabost. Stoga bi u vodu trebalo dodati elektrolite da organizam dobije potrebne nutrijente.

Veća želja za vodom

U prvih nekoliko nedelja, kako kaže, ako u sat vremena ništa nije popila osećala je žeđ i želju za vodom. Pretpostavlja da joj je organizam bio u šoku jer je dotad pila jako malo vode. Smatra zanimljivim otkriće da joj telo govori da treba piti više vode.

Neprestani odlazak u WC

To je bilo očekivano, navodi, ali previše vode može da oteža rad bubrega što može dovesti do ozbiljnih nuspojava. Telo proizvodi urin kako bi se izbacili toksini i višak vode iz organizma, u tome važnu ulogu imaju bubrezi koji filtriraju toksine iz krvi i uzimaju višak vode iz krvi kako bi se zadržala ravnoteža elektrolita.

Zaključila je da ne treba stalno piti više od tri litre vode, već preporučenu količinu koja je zdrava za organizam i neće doći do neželjenih nuspojava.

N1