PolitikaVesti

Makron gradi panevropski politički savez

Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona predložila je stvaranje novog panevropskog centrističkog saveza, objavio je list Politiko, pozivajući se na izvore iz Makronove stranke.

Inicijativa bi kombinovala Makronov Renesansni savez i druge stranke sa Alijansom liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koja trenutno održava kongres u Dablinu, navodi Politiko.

Ukoliko se nastavi tim putem, bio bi povećan Makronov uticaj u evropskoj politici, a nestao bi ALDE, koji je osnovan pre više od 40 godina.

Makronov savez i poslanici ALDE u Evropskom parlamentu već formiraju svoju poslaničku grupu pod nazivom „Renew Europe“, ali bi usvajanje Makronovog predloga doveo do stvaranja krovne stranke na celom kontinentu, navodi Politiko.

Predlog je uvršten u pismo koje su potpisali vođa grupe “Renew Europe” u Evropskom parlamentu i bliski Makronov saveznik Stefan Sižoni, kao i bugarski premijer Kiril Petkov i novi slovenački premijer Robert Golob, rekli su zvaničnici.

Pismo je upućeno ko-liderima ALDE Timu Duliju i Ilanu Kjučuku. “Novi savez bi trebalo da pruži širi okvir od ALDE”, rekao je zvaničnik “Renew Europe”.

“ALDE je liberalan u svojoj srži i želimo da gradimo na tom nasleđu, ali možemo učiniti nešto šire”, rekao je zvaničnik, zahtevajući da ostane anoniman jer je reč o politički osetljivom predlogu, navodi Politiko.

N1, foto: prntscr/YT/EmmanuelMacron