SpektarVesti

LGBT aktivisti iz Albanije i Nemačke napadnuti na povratku sa Prajda

Osam albanskih LGBT aktivista napadnuto je u subotu u Beogradu kada su se vraćali sa Evroprajda, objavio je na Fejsbuku novinar Idro Seferi. On dodaje da je dvoje aktivista povređeno i da ih je odvela Hitna pomoć, dok su ostali u stanju šoka. Organizatori Evroprajda su za N1 potvrdili da je više od petoro učesnika i učesnica napadnuto prilikom povratka sa Evroprajda, a da su uglavnom u pitanju strani državljani.

Seferi je objavio da je albanske aktiviste napala grupa od oko 10 osoba kada su se vraćali u hotel posle šetnje i koncerta koji su održani u okviru Evroprajda, a da je na lice mesta izašla policija.

Organizator današnje manifestacije „Beograd Prajd“ za N1 navodi da su na povratku sa koncerta napadnuti uglavnom strani državljani, iz Nemačke i Albanije. Oni pozivaju policiju i nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce, da utvrde sve okolnosti i da ispune obećanje da će bezbednost svih učesnika biti garantovana.

Albanski portal Gazeta Blic objavio je da je desetine Albanaca učestvovalo u šetnji koja je u subotu popodne održana u okviru Evroprajda u Beogradu. Oni su ranije u izjavama za Dojče vele rekli da se osećaju ugroženo.

„Ovo su izazovi sa kojima se suočavamo i u Albaniji“, rekla je Adela Alika iz Albanije.

N1