Please enter an Access Token
Vesti

Lekari u Rumuniji koristili pejsmejkere izvađene iz mrtvih pacijenata

U Rumuniji je pokrenuta krivična istraga protiv petorice lekara zbog sumnje da su upotrebili stotine defibrilatora i pejsmejkera koje su izvukli iz preminulih pacijenata. Jedan lekar je uhapšen.

Tužilaštvo u Rumuniji saopštilo je da je jedan od pet lekara, koji su radili u bolnici u gradu Jašiju na istoku Rumunije, priveden zbog optužbe za zloupotrebu položaja i primanje mita.

On je, navode, nadgledao mrežu od još četiri lekara koji su mu nabavljali implantate izvađene iz umrlih pacijenata, bez prethodnog odobrenja od pacijenata ili njihovih porodica, preneo je RTS.

Tužioci navode da je doktor obavio 238 operacija tokom prethodnih sedam godina, dovodeći i svoje pacijente u rizik od ozbiljnih komplikacija ili smrti.

„Veliki deo implantata koje je lekar preporučio… nisu bili neophodni i upotreba je bila zasnovana na lažnim dijagnozama ili zbog prethodno propisanih lekova koji bi pokrenuli specifične simptome“, navodi se u saopštenju.

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) je mali uređaj na baterije, koji se postavlja u grudi da bi otkrio i zaustavio nepravilne otkucaje srca (aritmija).

ICD kontinuirano prati otkucaje srca i isporučuje električne šokove, kada je to potrebno, kako bi se uspostavio redovan srčani ritam.

Zdravstveni sistem Rumunije, navodi Rojters, jedan je od najnerazvijenijih u Evropskoj uniji i opterećen je korupcijom, neefikasnošću i politizovanim upravljanjem.

Država je u poslednje tri decenije izgradila jednu bolnicu, troši najmanje na zdravstvo u EU, a desetine hiljada lekara i medicinskih sestara su emigrirali, ističe britanska agencija.

N1

Related posts

Ljudi su želeli samo da se zabave

admin

Svi tužioci da se bave sprečavanjem divlje gradnje

admin