Kosovska štampaSpektarVesti

Lazarević o spotu kosovskog premijera: Kurti ne može da bude „srpska šolja čaja“ na Severu

„To što se Aljbin Kurti obraća na srpskom a što se ironično komentariše kao tečno poznavanje jezika u odnosu na neobrazovanost srpskih političkih predstavnika – ‘Kurti priča srpski bolje nego pola srpskih poslanika u skupštini/gradonačelnici, itd’, tipičan je komentar“, kaže za Danas urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević upitana kako su Srbi sa severa KiM reagovali na spot na srpskom kosovskog premijera.

Spot je došao i kao dodatna potvrda da će prvi put vozači i vlasnici vozila sa tablicama Republike Srbije, pre svega na Severu, sada na svojim automobilima gledati tablice „Republika Kosovo“, kako kaže Lazarević, države koju ne priznaju i ne vole, i koju ne osećaju kao svoju.

„Takođe, na praktičnijem nivou, kada se političko i identitetsko pitanje prevede na svakodnevni život, pažljivo su se preslušala Kurtijeva objašnjenja o načinu registracije i ‘olakšicama’, kao što je ‘ukidanje carinjenja’. Osim što Kurti ne može da bude ‘srpska šolja čaja’ na Severu zbog očiglednih antagonističkih poimanja Kosova između njega i srpskog stanovništva na KiM, ovaj inače dobar potez kao mogućnost da ublaži tu tenziju i približi se Srbima, opet je ‘propao’, kao i kada je skoro uputio Vaskršnju poruku na srpskom. Izostala je ponovo senzibilnost u odabiru reči za ovako osetljiva obraćanja, kojom bi isključio svaki rizik da se njegova poruka može protumačiti kao znak arogancije, ignorancije, pa čak i osvetoljubivosti“.

Kurti je, kaže urednica KoSSeva, i ovog puta naglasio da su tablice koje su, navodi, za Srbe na Severu od rođenja bile prirodne, organske i jedine – srpske tablice sa oznakom KM zapravo „ilegalne“. Napominje i to da je ovaj spot na srpskom usledio nakon onog u kome Samoopredeljenje o severnom delu Kosova govori kao o leglu kriminala.

„Naglasio je da je građanima koji voze ova vozila učinjen ‘veliki ustupak’, pa se neće cariniti. Konačno, video je objavljen samo dan nakon što je Samoopredeljenje objavilo jedan drugi video, u kojem se Aljbin Kurti hvali da je za godinu i po dana uspeo u onom što bivše kosovske vlast nisu – integraciji Severa. Sever je prikazan isključivo kao leglo kriminala, uključujući i pitanje referenduma i izbora, izgradnju povratničkog naselja Sunčana dolina, Srbija kao kolonizator, a PDK, LDK i AAK kao saveznici srpskih kriminalaca. Spot je u formi političke promocije i propagande, sa trijumfalističkim sadržajem, i crno-belom naracijom. Dobro je vlast Aljbina Kurtija, loši momci su druge albanske stranke, a univerzalno, ultimativno i neupitno zlo su Sever i Srbija“, ocenjuje Lazarević.

Danas