SpektarVesti

Kurti putuje za Pariz, najavljuje mogućnost da se tamo sretne sa Vučićem

Premijer Kosova Aljbin Kurti je objavio da sutra na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona putuje za Pariz da učestvuje na Mirovnom forumu i najavi mogućnost da tokom foruma dođe do trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je takođe pozvan.

„Spreman sam jer sam spreman i uvek zainteresovan za dijalog za dogovor, za potpunu normalizaciju odnosa Republike Kosovo i Srbije, uz međusobno priznavanje u centru“, napisao je Kurti na Fejsbuku i kaže u video izjavi takođe na Fejsbuku.

Kazao je da su u igri dva predloga „moj (njegov) za opšti okvir sporazuma predstavljenog na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-nemački predlog koji ima podršku SAD i Evropske unije“, koji su predstavili emisari Jens Plotner i Emmanuel Bonne.

„Principijelan dijalog sa drugima, vladavina prava podjednako za sve, mir i bezbednost na celoj teritoriji, idu zajedno“, kaže Kurti.

Kurti se sreo sa izaslanicima Nemačke i Slovenije za dijalog

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je nemačkog emisara za zapadni Balkan Manuela Saracina i specijalnog izaslanika Slovenije za Zapadni Balkan Anžeja Frangeša kako bi razgovarali o situaciji u zemlji, odnosima Beograda i Prištine, Berlinskom procesu i drugim aktuelnim pitanjima, saopšteno je iz vlade Kosova.

„Premijer Kurti je rekao da su vladine odluke i akcije u službi vladavine prava i da uzimaju u obzir zabrinutost međunarodnih partnera za bezbednost i mir“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da kada je u pitanju bojkot institucija od strane Srpske liste, Kurti je rekao da ga „podstiče i orkestrira Beograd, koji je nastavio destruktivni pristup u odnosima sa Kosovom i da je to pokušaj da se prikrije nespremnost da se razgovara o elementima okvirni sporazum koji vodi potpunoj normalizaciji odnosa“.

Prema njemu sa druge strane, Kosovo je dokazalo svoju spremnost i konstruktivnost u ovom procesu.

„Kurti je obavestio emisare o postepenom sprovođenju vladine odluke o nelegalnim tablicama, ističući da je do jutros izdato 1.012 opomena za vozače sa nelegalnim tablicama i da uprkos tome nije zabeležen nijedan incident, da institucije nesmetano nastavljaju rad (na severu Kosova) kao i o pretnjama i napadima koje pojedinci i kriminalne grupe upućuju našim građanima u opštinama na severu Kosova“, kaže se u saopštenju.

N1, foto: prntscr/YT/AlJazeera