VestiŽivot

Koliko vode treba da pijete na dnevnom nivou? Jedan simptom je znak da je nedovoljno

Optimalni dnevni unos vode se razlikuje od osobe do osobe.

Većina smatra da je osam čaša dovoljno za optimalno zdravlje i varenje i to je dobro pravilo, ali istina je da ne postoji standardna količina vode koju bi svi trebalo da pijemo.

Pametno je da osluškujete svoje telo kako biste utvrdili idealan unos vode. Voda za piće ne samo da koristi našem zdravlju, već je i najvažnija stvar koju možete da učinite za svoje telo. Pošto sve ćelije koriste vodu, apsolutno je neophodno da ostanete pravilno hidrirani.

– Voda je transporter supstanci i hranljivih materija u celom telu. Važna je za regulaciju temperature, znojenje je način na koji vaše telo oslobađa toplotu i hladi vas. Voda za piće takođe može da izbaci toksine, “podmazuje” zglobove, pomaže u oslobađanju od zatvora, poboljšava koncentraciju, energiju, elastičnost kože, raspoloženje i sveukupno zdravlje – kaže stručnjak Dru Sinatra za Real Simple.

Dnevni preporučeni unos vode

Kada je u pitanju idealna količina vode koju bi trebalo da unesemo većina zdravstvenih stručnjaka generalno preporučuje da pijete oko dva litra dnevno.

– Ova količina može da uključuje vodu, druga tečna pića i hranu u vodi – kaže Serena Pun, nutricionista.

Postoji nekoliko dodatnih faktora koji pomažu da se odredi koliko vode treba da pijete dnevno:

    • starost
    • nivo aktivnosti
    • ishrana
    • klima

Kako znati da li pijete dovoljno vode na dnevnom nivou?

Ispitajte boju i učestalost urina

– Odličan način da se izmeri da li dobijate dovoljno vode je boja i učestalost urina. Mokrenje svakih 90 minuta do dva sata je normalno. Ako je vaš urin tamnožute boje  verovatno niste dovoljno hidrirani. U slučaju da je vaša učestalost odlaska u toalet na svakih 30 minuta i urin vam je potpuno bistar, moguće je da pijete previše vode.

Obratite pažnju na elastičnost vaše kože

Drugi način da dobijete predstavu o svom nivou hidratacije je da proverite elastičnost vaše kože.

– Uštipnite kožu na zadnjoj strani šake na nekoliko sekundi, a zatim pustite. Ako vam se koža brzo vrati na svoje mesto, verovatno ste dobro hidrirani. Ako je potrebno vreme da se vratite u normalan položaj, možda ste dehidrirani – kaže Sinatra.

magazin.novosti.rs