VestiŽivot

Koja su najbolja mesta u kući za SUŠENJE VEŠA TOKOM ZIME? Radijatore zaboravite

Ako ne želite da stvorite probleme sa vlagom u domaćinstvu, sledite ova uputstva

Zbog niskih temperatura, sušenje veša na terasi tokom zimskih meseci gotovo je nemoguće. S druge strane, savetuje se da izbegavate direktno sušenje veša na radijatorima. Gde bi onda trebalo da sušimo mokru odeću?

“Sušenje odeće u zatvorenom prostoru nije idealno jer mokra odeća oslobađa vlagu u vazduh što može dovesti do rasta plesni. Međutim, nije opasno to uraditi sve dok je vaš dom dobro provetren. Srećom, možete preduzeti korake da smanjite vlagu u vazduhu”, savetuje Lorens Smit, stručnjak za čišćenje.

On smatra da sušenje mokrog veša ne bi trebalo da traje duže od 24 sata, kako ne bi došlo do formiranja plesni, buđi i neprijatnijeg mirisa odeće. Takođe, on smatra da se mokar veš nikako ne treba sušiti u prostorijama gde često boravimo – kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba.

“Izbegavajte sušenje veša i u kupatilu jer je to već vlažan prostor i ne želite da dodajete više vlage u vazduh. Osim toga, odeći će biti potrebno više vremena da se osuši u već vlažnoj prostoriji. Ako imate poseban prostor namenjen samo za pranje veša, rezervnu sobu ili garažu, ovo je najbolje mesto za sušenje vaše odeće. Upotrebite stalak za sušenje i stavite ga u prostoriju koju retko koristite, poput perionice veša, slobodne sobe ili čak trpezarije. To znači da nećete biti izloženi vlagi dok vam se odeća suši i da možete da zatvorite vrata, zadržati toplotu unutra ili podstaknete protok vazduha držeći prozor otvorenim”, upozorava Lorens.

Takođe, preporučuje se da odeću sušite blizu izvora toplote, poput radijatora, ali nikako direktno.

“Ne stavljajte mokre predmete direktno na radijator jer će to da podstakne isparavanje vode u vazduh i dovesti do vlažne prostorije”, istakao je Smit.

magazin.novosti.rs