SportVesti

Ko kaže da ima krize? Evropski klubovi u prelaznom roku potrošili 5 milijadi €!

Završen je letnji prelazni rok za fudbalere! Poslednjeg dana bilo je zanimljivih transfera širom Evrope, ali ono što posebno treba da se naglasi je da su računajući samo Top pet najjači liga Evrope, klubovi na nove igrače tokom leta potrošili skoro 4,5 milijarde evra! Kad se dodaju i ostale lige dođe se do fantastične cife od oko pet milijardi evra!

Dakle, ko kaže da ima krize? To posebno važi za bogate engleske klubove.

Polovinu pomenute sume potrošili su klubovi Premijer liga. Oko 2,2 milion evra. Slede Italijani sa 746 miliona, zatim Nemci sa 483, Francuzi sa 474 i Španci 461 milion evra.

Izvan Top 5 liga najviše novca u nove igrače uložili su Holanđani – 178 miliona evra.

Za nas je posebno interesantno da su trojica srpskih reprezentativaca promenila klubove i ligu: Matija Nastasić se iz Italije (Fiorentina) preselio u Španiju (Majorka), Uroš Račić iz Španije (Valensija) u Portugal (Braga), a Veljko Birmančević iz Švedske (Malme) u Francusku (Tuluz).

U Ligama petice najviše je potrošio Mančester Junajted koji je samo poslednjeg dana doveo Brazilca Antonija iz Ajaksa za 100 miliona evra.

Novi član Premijer lige i nekadašnji šampion Evrope Notingem Forest kupio je ovog leta čak 21 igrača?!

Trošili su i Mančester Siti, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenhem, Njukasl…

Nisu štedeli ni u drugim ligama, pre svih Bajern. Posebna tema je Barselona. Trošila je naveliko iako duguje na stotine miliona evra.

Ipak, sve je primetniji zaostatak Italijana, Nemaca, Španaca, Francuza i ostalih u odnosu na Engleze. Bogata Premijer liga čini engleske klubove sve bogatijim, pa su tako i mali klubovi sa Ostrva u prilici da ulažu mnogo više od zvučnijih timova iz drugih evropskih liga.

Toga će čini se biti sve više i više narednih godina. Novac je odavno zagospodario sportom, posebno fudbalom. Profit je postao važniji od rezultata. Zato i ne čudi što se na primer američke gazde Mančester Junajteda ne uzbuđuju što godinama nema trofeja, jer je gigant sa Old Traforda i dalje njihova zlatna koka. I dok se navijači nerviraju zbog rezultata, gazde sa pristojne udaljenosti zadovoljno trljaju ruke dok gledaju svoje bankovne račune.

N1