PolitikaVesti

Ko će sesti na vrh tanke, klimave većine u Beogradu

Konstitutivna sednica skupštine grada prošla je bez većih iznenađenja, ali i uz jasnu sliku da ubuduće neće biti jednostavno da se donose odluke. Tesna većina koju imaju SNS i SPS uz podršku jednog samostalnog odbornika ne garatuje lagodnost kao što je bilo u prethodnom sazivu. Ipak, iz vlasti poručuju da planove neće menjati, uprkos primedbama opozicije. Takođe i da će početkom nedelje biti poznat novi gradonačelnik. A dokle će takva situacija u parlamentu moći da potraje?

Kako će gradska skupština funckionisati? Izbor njenog predsednika pokazao je koliko je tesna većina, iako se u raspoloženju vladajućih to nije videlo.

Sednicu je obeležilo najavljivano „preletanje“. Udružena snaga SNS-a i SPS-a porasla je za jedan glas, to jest na 57 odbornika.

Ali, nije to onih 60 koliko je vlast tvrdila da ima i pitanje je da li je dovoljna. Za profesora Vladetu Jankovića, najstarijeg odbornika, koji je vratio manadat, to je smešno.

“Vi ne možete uvek imati toliko – 56 plus jedan – tu većinu sve vreme. Znate, ljudi odsustvuju… Šta će biti kad neko ode u toalet? Nemate za glasanje većinu. Tako da to teško da može da potraje”, uveren je Janković.

Iako naprednjaci više ne mogu da samostalno odlučuju, moći će da “pritiskaju” u svoju korist, uz socijaliste koji su na stavu da ne treba uvoditi sankcije Rusiji povratili 100.000 birača, objašnjava novinarka NIN-a Dragana Pejović.

“Već je Dačić potvrdio da je moguće formirati vlast u Beogradu, a da to ne znači vlast na republičkom nivou. Veoma je teško prognozirati jer, kad jedna stranka ima takvu moć, kakvu još uvek ima SNS, sve su karte na stolu”, smatra Pejović.

Od svih karata s nestrpljenjem se iščekuje naprednjački adut – ime kandidata za gradonačelnika biće poznato već sutra, potvrđeno je u u toj stranci za N1.

Ko bi mogao to da bude – Aleksandar Šapić ili Goran Vesić? Vladeta Janković koji je bio u trci za prvog čoveka prestonice predviđa – ni jedan, ni drugi. Ako ipak bude Šapić, biće to najava novih, prevremenih izbora.

“Ako bi bio Vesić, u šta ja jako sumnjam, jer njegova nepopularnost je ogromna, ne samo kod opozicije, nego i po onome što čujem, i u njegovoj sopstvenoj stranci – nametljiv je, brbljiv, nema rezultate – to bi bila prosto jedna fatalna greška”, smatra Janković.

Sa druge strane, Pejović podseća da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno kazao da će Šapić dobiti šansu da pokaže šta ima kao gradonačelnik, iako je evidentno da unutar stranke nema podršku.

“Ali ako dogovor između Vučića i Đilasa stoji, da će se izbori ponoviti na jesen ili proleće, onda je po meni Šapić idealno rešenje da ima vreme da pokaže, a da ne izazove preveliko nezadovoljstvo unutar SNS-a”, ocenjuje novinarka NIN-a.

A osim što bi u stranci bio očuvan kakav-takav mir, to rešenje ne bi izneverilo njene birače, zaključuje Pejović.

N1