SpektarVesti

Kina podiže borbene avione – PLANIRA VOJNI ODGOVOR?

Kina će odlučno čuvati svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, poručio je danas portparol kineskih vazduhoplovnih snaga.

U izveštaju državnih medija se navodi da je portparol kineskog ratnog vazduhoplovstva, na vojnom aeromitingu, izjavio da kineska vazduhoplovna ratna flota ima mnogo tipova borbenih aviona, sposobnih da patroliraju oko “našeg dragocenog ostrva”, aludirajući na Tajvan, prenosi Rojters.

Napetosti rastu oko Tajvana, koji zvanični Peking smatra delom kineske teritorije.

Upozorenje je upućeno povodom mogućnosti da predsedavajuća Predstavničkog doma americkog Kongresa Nensi Pelosi u avgustu otputuje na Tajvan, preneo je britanski dnevnik Fajnenšel tajms.

U izveštaju londonskog lista se navodi da je šest ljudi upoznatih sa kineskim upozorenjima reklo da su ovoga puta ona znatno oštrija od onih koje je Peking slao ranije, u situacijama kada je bio nezadovoljan akcijama ili politikom SAD prema Tajvanu, prenosi Rojters.

Kineska retorika sugerisala je ovoga puta mogući vojni odgovor, navodi se u tekstu Fajnenšel tajmsa koji se poziva na analize nekoliko zvaničnika upoznatih sa situacijom.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće i stejt department odbili su da komentarišu izveštaj britanskog dnevnika.

Kina pojačava vojne aktivnosti oko Tajvana nastojeći da izvrši pritisak na tamošnju demokratski izabranu vladu da prihvati kineski suverenitet, dok vlada Tajvana ponavlja da samo 23 miliona žitelja ostrva može da odlučuje o svojoj budućnosti i upozorava da iako želi mir, Tajvan namerava da se brani ako bude napadnut.

Sputnjik, Jutarnji list, B92, foto: Shenyang J-11/wikimedia.org